27 czerwca 2018
Jagodzianki
Nie ma lata bez jagód. I nie ma lata bez jagodzianek! Zgadzacie się? Mam dla Was super przepis na jagodzianki, które rozpływają się w ustach. I w przeciwieństwie do tych sklepowych mają mnóstwo owoców! Do dzieła kochani!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia jagodzianek:
- 25 g świeżych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 100 g masła
- 0,5 kg mąki pszennej tortowej
- 4 żółtka + 1 jajko
- 120 g cukru pudru
- łyżka cukru
- około 900 g jagód
- żółtko plus odrobina mleka (do smarowania)
- cukier puder do dekoracji
Sposób przyrządzenia jagodzianek:
- Drożdże mieszamy z łyżką cukru i łyżką mąki oraz dolewamy do nich połowę ciepłego mleka. Czekamy 15 minut do wyrośnięcia drożdży.
- Do wyrośniętych drożdży dodajemy mąkę, jajko i żółtka wymieszane wcześniej z cukrem pudrem, roztopione masło, resztkę mleka i wyrabiamy.
- Ciasto powinno być puszyste i odchodzić od ręki. Mnie wyrabianie ręczne zajęło około 6 minut. Po wyrobieniu przykrywamy ciasto czystą ściereczką, odkładamy w ciepłe miejsce na 1 h do wyrośnięcia.
- Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto. Stolnicę/ stół podsypujemy mąką i dzielimy ciasto na 2 części. Każdą z nich znów na dwie. I tak aż do uzyskania 16 kawałków ciasta drożdżowego.
- Każdy kawałeczek delikatnie uklepujemy tak by powstał placek. Na jego środek nakładamy po 3-4 łyżeczki jagód.
- Pamiętajcie by na cieście nie było zbyt dużo mąki, bo ciasto nie będzie się lepiło!
- Lepimy brzegi ciasta, podobnie jak przy pierogach. Potem formujemy bułeczkę. Kładziemy ją dołem do łączenia.
- Bułeczki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem rozmieszanym z odrobiną mleka. Bułeczki nie mogą się ze sobą stykać, najlepiej w pierwszym rzucie upiec osiem i potem kolejne osiem.
- Pieczemy 15-17 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół bez termoobiegu.
- Wystudzone jagodzianki posypujemy cukrem pudrem. Bułeczki są też pyszne na drugi dzień.
Smacznego!