Ryż ze strączkowymi w pomidorach

To jest danie troszkę taki gotowiec. Ale nie wstydzę się tego! Wiadomo, każdy ma lepsze i gorsze dni i czasem brakuje czasu na zrobienie obiadu. I tak uważam, że zdecydowanie lepiej zrobić coś takiego niż zamówić pizzę. Zajrzałam do lodówki- słabo, pęczek pietruszki… Spiżarka? Mieszanka strączkowych w puszce – fasola, cieciorka. Jest ryż. Ufff i domowy sos pomidorowy zawsze. I co tam jeszcze? Dodam kuminu i harrisy. No i tak powstało danie „coś z niczego”! Jak cudownie, jak wspaniale! Ten smak na tyle przypadł mi do gustu, że naprawdę totalnie na szybko cyknęłam Wam fotki i siuuup! Przepis wskakuje na bloga! Ryż ze strączkowymi w pomidorach może Was zaskoczyć !

Składniki:

  • puszka strączkowych ( u mnie mieszanka różnych rodzajów fasolek i cieciorka, na parze)
  • pół małego pęczka pietruszki
  • 100 g ryżu (u mnie paraboiled)
  • harrisa
  • sól
  • kumin mielony
  • 3/4 szklanki sosu pomidorowego ( u mnie domowej roboty)
  • ząbek czosnku
  • 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
  • opcjonalnie gęsty jogurt grecki
  • łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzenia:

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na łyżce oliwy delikatnie podgrzewamy na patelni rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy strączki, solimy, dodajemy kuminu, papryki słodkiej i odrobinę harrisy. Mieszamy i podsmażamy około 2 minut. Dodajemy sosu pomidorowego. Podsmażamy kolejne 2 minuty. Na patelnię wykładamy ryż, mieszamy około minuty. Gotowe. Danie przekładamy na talerz, Posypujemy pietruszką. Można podawać z jogurtem greckim.