16 czerwca 2018
Ryż ze strączkowymi w pomidorach
To jest danie troszkę taki gotowiec. Ale nie wstydzę się tego! Wiadomo, każdy ma lepsze i gorsze dni i czasem brakuje czasu na zrobienie obiadu. I tak uważam, że zdecydowanie lepiej zrobić coś takiego niż zamówić pizzę. Zajrzałam do lodówki – słabo, pęczek pietruszki… Spiżarka? Mieszanka strączkowych w puszce – fasola, cieciorka. Jest ryż. Ufff i domowy sos pomidorowy zawsze. I co tam jeszcze? Dodam kuminu i harrisy. No i tak powstało danie „coś z niczego”! Jak cudownie, jak wspaniale! Ten smak na tyle przypadł mi do gustu, że naprawdę totalnie na szybko cyknęłam Wam fotki i siuuup! Przepis wskakuje na bloga! Ryż ze strączkowymi w pomidorach może Was zaskoczyć!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia ryżu ze strączkowymi w pomidorach:
- puszka strączkowych (u mnie mieszanka różnych rodzajów fasolek i cieciorka, na parze)
- pół małego pęczka pietruszki
- 100 g ryżu (u mnie paraboiled)
- harrisa
- sól
- kumin mielony
- 3/4 szklanki sosu pomidorowego (u mnie domowej roboty)
- ząbek czosnku
- 1/3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- opcjonalnie gęsty jogurt grecki
- łyżka oliwy z oliwek
Sposób przyrządzenia ryżu ze strączkowymi w pomidorach:
- Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
- Na łyżce oliwy delikatnie podgrzewamy na patelni rozgnieciony ząbek czosnku, dodajemy strączki, solimy, dodajemy kuminu, papryki słodkiej i odrobinę harrisy.
- Mieszamy i podsmażamy około 2 minut.
- Dodajemy sosu pomidorowego. Podsmażamy kolejne 2 minuty.
- Na patelnię wykładamy ryż, mieszamy około minuty. Gotowe.
- Danie przekładamy na talerz, Posypujemy pietruszką. Można podawać z jogurtem greckim.