26 maja 2015
Zapiekane ziemniaczki z sezonowymi warzywami i delikatną piersią z kurczaka
Kocham czasem zjeść taki obiad. Niby nic nadzwyczajnego, ale z warzyw sezonowych można wyczarować cuda. Co więcej trwa to naprawdę krótko, biorąc pod uwagę, że warzywa są jeszcze młode. Polacam Wam serdecznie. Czasem najlepsze rozwiązania, to te najprostsze! Zapiekane młode warzywa.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zapiekanych ziemniaczków z sezonowymi warzywami i delikatną piersią z kurczaka:
- pół kilograma młodych ziemniaczków (u mnie naprawdę drobne)
- 4 młode marchewki
- garść szparagów
- młoda cebulka
- pół główki czosnku
- pojedyncza pierś z kurczaka
- sól, pieprz
- 3 łyżki masła
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 łyżka oleju rzepakowego
Sposób przyrządzenia zapiekanych ziemniaczków z sezonowymi warzywami i delikatną piersią z kurczaka:
- Ziemniaki dokładnie myjemy suszymy. Z foli aluminiowej robimy sakiewkę, w którą wkładamy ziemniaki, 2 łyżki masła, rozmaryn i czosnek,( u mnie główka przekrojona na pół w poprzek), solimy. Sakiewkę szczelnie zakręcamy, Wstawiamy do piekarnika na 190 stopni na 35 minut.
- Marchewkę myjemy, jeśli tego wymaga obieramy, kroimy wzdłuż na pół i gotujemy w osolonej wodzie przez 5 minut. Na dwie minuty przed końcem gotowania marchewki możemy wrzucić do niej umyte, obrane szparagi (usuwamy zdrewniałą część szparagów). Warzywa odcedzamy.
- Pierś obieramy z błonek, kroimy na parę mniejszych kawałków, solimy i pieprzymy. Na oleju rzepakowym, na rozgrzanej patelni smażymy pierś nie przewracając jej nadmiernie przez 3 minuty z jednej i drugiej strony (to zapewni nam soczystość mięsa).
- Zimniaki wyciągamy. Tłuszcz z sakiewki wylewamy na patelnię, przekładamy na patelnię też czosnek. Podgrzewamy na nim przez minutę młodą cebulkę wraz z ugotowanymi wcześniej warzywami. Wszystko przekładamy na talerz. Smacznego!