27 grudnia 2016
Kasza bulgur z warzywami, kuminem i harrisą
Jakiś czas temu weszłam w posiadanie kolorowych marchewek od Oli Zbojki, która prowadzi Warzywa od Zbrojki. Pokochałam je od pierwszego wejrzenia i posmakowania. I pomyślałam, że szkoda je mieszać z jakiś mięchem i lepiej wydobędzie się ich smak w akompaniamencie kaszy! I tak ugotowałam pyszną bulgur, upiekłam warzywa, dodałam kila cudnych przypraw i powstało coś niebiańskiego- Kasza bulgur z warzywami, kuminem i harrisą (w tej niebiańskiej potrawie ostrość też czuć).
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kaszy bulgur z warzywami, kuminem i harrisą:
Porcja dla 2-3 osób
- 200 g kaszy bulgur
- 4 marchewki (u mnie 2 żółte i 2 fioletowe)
- 1 łyżeczka harrisy
- pół łyżeczki kuminu
- kiełki buraka
- garść dyni pokrojonej w kosteczkę
- 1 cebula szalotka
- oliwa z oliwek
- sól, pierz
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- pół papryczki chilli
Sposób przyrządzenia kaszy bulgur z warzywami, kuminem i harrisą:
- Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
- Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na 3-4 cm paski (niezbyt cienkie) i oblewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, odrobiną kuminu. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni termoobieg na 15 minut.
- Cebulkę drobno kroimy w kostkę, dusimy na oliwie, dodajemy dynię, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sól, pieprz. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy upieczone marchewki, kaszę bulgur, kumin, harrissę. Całość miesamy. Smażymy około 3 minut całość mieszając co jakiś czas.
- Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.
- Na talerzu dekorujemy kiełkami buraka!