Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne kasza bulgur z warzywami i harrisą

Kasza bulgur z warzywami, kuminem i harrisą

Jakiś czas temu weszłam w posiadanie kolorowych marchewek od Oli Zbojki, która prowadzi Warzywa od Zbrojki. Pokochałam je od pierwszego wejrzenia i posmakowania. I pomyślałam, że szkoda je mieszać z jakiś mięchem i lepiej wydobędzie się ich smak w akompaniamencie kaszy! I tak ugotowałam pyszną bulgur, upiekłam warzywa, dodałam kila cudnych przypraw i powstało coś niebiańskiego- Kasza bulgur z warzywami, kuminem i harrisą  (w tej niebiańskiej potrawie ostrość też czuć).

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kaszy bulgur z warzywami, kuminem i harrisą:

Porcja dla 2-3 osób

  • 200 g kaszy bulgur
  • 4 marchewki (u mnie 2 żółte i 2 fioletowe)
  • 1 łyżeczka harrisy
  • pół łyżeczki kuminu
  • kiełki buraka
  • garść dyni pokrojonej w kosteczkę
  • 1 cebula szalotka
  • oliwa z oliwek
  • sól, pierz
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • pół papryczki chilli

Sposób przyrządzenia kaszy bulgur z warzywami, kuminem i harrisą:

  1. Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
  2. Marchewki obieramy, kroimy wzdłuż na 3-4 cm paski (niezbyt cienkie) i oblewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, odrobiną kuminu. Mieszamy. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni termoobieg na 15 minut.
  3. Cebulkę drobno kroimy w kostkę, dusimy na oliwie, dodajemy dynię, drobno pokrojoną papryczkę chilli, sól, pieprz. Dusimy na małym ogniu. Dodajemy upieczone marchewki, kaszę bulgur, kumin, harrissę. Całość miesamy. Smażymy około 3 minut całość mieszając co jakiś czas.
  4. Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki, mieszamy.
  5. Na talerzu dekorujemy kiełkami buraka!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz