Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sernikwiedeński z kajmakiem

Sernik wiedeński z kajmakiem

Przepis na ten sernik zdobyłam od koleżanki z pracy, która raczy nas nim od czasu do czasu i muszę przyznać, że jest pyszny! Wprowadziłam jednak kilka zmian, nie byłabym sobą! Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyniu, a co tam! Sernik polałam obłędnym kajmakiem i dodałam laskę wanilii. Uwielbiam jej niepowtarzalny i nie do podrobienia smak! Podobno najlepszym serkiem do wykonania tego sernika jest „Mój ulubiony” (nie, nie jest to reklama sponsorowana).

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika wiedeńskiego z kajmakiem:

  • 1 kg serka z pudełka
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 1 laska wanilii
  • opakowanie budyniu (u mnie waniliowy)
  • szczypta soli
  • puszka kajmaku (mała)

Sposób przyrządzenia sernika wiedeńskiego z kajmakiem:

  1. Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Ja zrobiłam to łyżką. Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z laski i budyń. Mieszamy.
  3. Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach – powoli i dokładnie mieszając, najlepiej łyżką drewnianą.
  4. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  5. Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku. po ostygnięciu nakładamy kajmak.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz