25 grudnia 2016
Sernik wiedeński z kajmakiem
Przepis na ten sernik zdobyłam od koleżanki z pracy, która raczy nas nim od czasu do czasu i muszę przyznać, że jest pyszny! Wprowadziłam jednak kilka zmian, nie byłabym sobą! Zamiast mąki ziemniaczanej dodałam budyniu, a co tam! Sernik polałam obłędnym kajmakiem i dodałam laskę wanilii. Uwielbiam jej niepowtarzalny i nie do podrobienia smak! Podobno najlepszym serkiem do wykonania tego sernika jest „Mój ulubiony” (nie, nie jest to reklama sponsorowana).
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika wiedeńskiego z kajmakiem:
- 1 kg serka z pudełka
- 7 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- pół kostki masła
- 1 laska wanilii
- opakowanie budyniu (u mnie waniliowy)
- szczypta soli
- puszka kajmaku (mała)
Sposób przyrządzenia sernika wiedeńskiego z kajmakiem:
- Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia
- Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Ja zrobiłam to łyżką. Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z laski i budyń. Mieszamy.
- Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach – powoli i dokładnie mieszając, najlepiej łyżką drewnianą.
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku. po ostygnięciu nakładamy kajmak.
Pingback:24 Świąteczne Przepisy – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina