Kluski na parze

Jako dziecko je uwielbiałam, co śmieszne, wyobraźcie sobie, że zawsze jadłam je tylko na słodko, dopiero będąc na studiach dowiedziałam się, że ludzie jedzą je na wytrawnie! Tym razem zrobiłam je w super parowarze Morphy Richards Intellisteam. Pracowało mi się w nim genialnie!

Jeśli będziecie mieć chęć nabyć sprzęt, którego użyłam do przygotowania bułeczek to mam dla Was kod rabatowy o wartości 50 zł na hasło: PAROWARWN (termin ważności kodu: do 30 kwietnia 2020 r. do godz. 23:45). Kod można zrealizować w euro.com.pl i sklepach RTV EURO AGD.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 250 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • pół łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki miękkiego masła
  • 2 jajka
  • odrobina soli

Sposób przyrządzenia:

Do drożdży dodajemy cukier, mleko, 2 łyżki mąki ( z 0,5 kg). Mieszamy. Zostawiamy do wyrośnięcia na 15 minut. Po tym czasie dodajemy resztę mąki, jajka, masło, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie swobodnie odchodzio od ręki. Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny. Z wyrośniętego ciasta formujemy kuleczki o średnicy 7 cm, następnie lekko je spłaszczamy. Znów zostawiamy do wyrośnięcia, następnie gotujemy na parze około 5 minut (po 2,5 minuty z każdej strony).