Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Kotlety ziemniaczano – kalafiorowe

Chciałabym Cię przekonać (jeśli jeszcze nie jesteś przekonana/ przekonany), że niejedzenie mięsa codziennie pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie (i zdrowie Twojej rodziny) oraz przyczyni się do ochrony środowiska. Dlatego mam propozycję na kotlety ziemniaczano – kalafiorowe.

Przygotuj składniki potrzebne do wykonania kotletów ziemniaczano – kalafiorowych

  • 4 średnie ziemniaki 
  • 1 i 1/2 szklanki surowego kalafiora 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej 
  • sól powyżej 1 r. ż (nie za dużo)
  • pieprz do smaku
  • 3 łyżki parmezanu (powyżej 8 miesiąca życia) lub 3 łyżki płatków drożdżowych u młodszych dzieci i uczulonych na BMK 
  • 1 jajko (można zastąpić siemieniem lnianym)
  • mąka owsiana 
  • 1,5 łyżki oleju rzepakowego 

Sposób przyrządzania kotletów ziemniaczano – kalafiorowych

  • Ziemniaki gotujemy do miękkości, ugniatamy na puree.
  • Mieszamy z kalafiorem, jajkiem, przyprawami, parmezanem (lub płatkami).
  • Formujemy kotlety. Obtaczamy w mące owsianej.
  • Smażymy na oleju po 2,5 – 3 minuty z każdej ze stron.
  • Kotlety dla młodszych dzieci poniżej 8 miesiąca proponuje upiec. W tym celu olej dodajemy do masy i rezygnujemy z mąki do obtoczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, 15 minut, w połowie czasu przewracając je na drugą stronę. 

NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz