2 lutego 2021
Kotlety ziemniaczano – kalafiorowe
Chciałabym Cię przekonać (jeśli jeszcze nie jesteś przekonana/ przekonany), że niejedzenie mięsa codziennie pozytywnie wpłynie na Twoje zdrowie (i zdrowie Twojej rodziny) oraz przyczyni się do ochrony środowiska. Dlatego mam propozycję na kotlety ziemniaczano – kalafiorowe.
Przygotuj składniki potrzebne do wykonania kotletów ziemniaczano – kalafiorowych
- 4 średnie ziemniaki
- 1 i 1/2 szklanki surowego kalafiora
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- sól powyżej 1 r. ż (nie za dużo)
- pieprz do smaku
- 3 łyżki parmezanu (powyżej 8 miesiąca życia) lub 3 łyżki płatków drożdżowych u młodszych dzieci i uczulonych na BMK
- 1 jajko (można zastąpić siemieniem lnianym)
- mąka owsiana
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przyrządzania kotletów ziemniaczano – kalafiorowych
- Ziemniaki gotujemy do miękkości, ugniatamy na puree.
- Mieszamy z kalafiorem, jajkiem, przyprawami, parmezanem (lub płatkami).
- Formujemy kotlety. Obtaczamy w mące owsianej.
- Smażymy na oleju po 2,5 – 3 minuty z każdej ze stron.
- Kotlety dla młodszych dzieci poniżej 8 miesiąca proponuje upiec. W tym celu olej dodajemy do masy i rezygnujemy z mąki do obtoczenia. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, 15 minut, w połowie czasu przewracając je na drugą stronę.