Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Kwaśność a kwasowość kawy

Czy to to samo?

Najczęstsze pytanie jakie słyszę odnośnie mojej kawy to „tylko czy nie jest kwaśna?”. Czasem ktoś zada pytanie „czy nie jest kwaskowa”. Kwaśność i kwasowość to dwa różne pojęcia.

Kwaśność

Kawa kwaśna to zazwyczaj kawa, która jest… po prostu złej jakości. Czynnikami, które wpływają na kwaśność jest np. zbyt wczesny zbiór ziaren kawy (kiedy jeszcze nie były wystarczająco dojrzałe). Kwaśność odnosi się do nieprzyjemnego doznania, często defektu kawy. Ważnym aspektem wpływającym na kwaśność kawy jest też sposób jej parzenia (np. źle dobrany czas parzenia).

KWASOWOŚĆ

To pojęcie przydatne do oceny smaku kawy. To czy kawa jest bardziej lub mniej kwasowa jest definiowane przez:

  • odmiana (arabika jest mniej kwasowa)
  • gleba na której hodowana jest kawa
  • klimat w którym rośnie kawa
  • czas zbioru kawy (dojrzałość ziaren)
  • jakiej obróbce poddano kawę (o obróbce poczytasz na mojej platformie tutaj)
  • defekty w kawie
  • sposób wypalenia
  • stopień zmielenia ziaren
  • temperatura parzenia
  • sposób przygotowania kawy

Ziarna kawy, które są mocno wypalane (bardzo ciemne) mają dominującą goryczkę.

Czy to, że czujemy kwasowatość jest złe? Nie powiedziałabym. Wielu smakoszy kawy w tej kwasowatości doszukuje się nut owocowych np. cytrusów, truskawek. nie jest to jednak nieprzyjemny smak jak w przypadku kwaśności kawy a jedynie odczucie kwaskowatości dających nam się odczuć jako nuty owocowe w kawie. W końcu kiedy jesz świeże owoce to ten kwasowaty smak jest przyjemy np. w przypadku truskawki smak słodki miesza się z kwaskowatym i stanowią idealną całość.

Jeśli jednak jesteś osobą, która oprócz kwaśnej kawy nie lubi też kawy kwasowatej (tu polecam dla fanów kawy kwasowatej mieszanki kaw afrykańskich) to koniecznie posmakuj słodyczy kaw z Ameryki Południowej. Właśnie takie kocham najbardziej – przyjemne, słodkie, często z czekoladowo-orzechowym posmakiem. Brazylijskie i guatemalskie. To ziarna wysokiej jakości o niskim poziomie kwasowości (Ze względu na warunki klimatyczne, uprawę). Takie właśnie znajdziesz w moim sklepie.


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz