Zapraszam Cię na wspólną kawę… PYSZNA KAWA
Marzenia się spełnia
Do tej pory nie mogę w to uwierzyć udało się. Marzenia się spełnia cudownie. Trzy miesiące prac zaowocowały premierą Pysznej Kawy 1 marca. Chciałabym Ci opowiedzieć o moich ziarnistych dzieciach kilka słów. Pod koniec wpisu znajdziesz mini słowniczek, który ułatwi Ci sprawę jeśli jesteś na początku swojej kawowej drogi.
W mojej ofercie znajdziesz dwie kawy
Pyszna Kawa No 1. Mommy Blend 500 g
Wymieszałam dwie arabiki z Brazylii i Guatemalii. Poczuj smak kawy jak w najlepszej kawiarni nie wychodząc z domu. Kompletnie niekwaśna, przyjemnie słodka. Niezwykle ciekawa kompozycja o profilu sensorycznym: czekolady, orzecha laskowego i delikatnym smaku wiśni. Z przeznaczeniem do ekspresu i kawiarki. Idealna do espresso, kaw mlecznych. Poczujesz smak kawy jak w najlepszej kawiarni nie wychodząc z domu. Kompletnie niekwaśna, przyjemnie słodka.
Dokładny opis:
Kawa palona ziarnista, 100% Arabica
Region: Brazylia Minas Gerais, Gwatemala Huehuetenango
wysokość upraw:950 m n.p.m./170m n.p.m.
odmiana: Mundo Novo/ Red Bourbon
obróbka:naturalna/myta
punktacja SCA*: 85 pkt
Pyszna Kawa No 1. Brazil Choco 500 g
Niezwykle ciekawa kompozycja o profilu sensorycznym: czekolady, orzecha laskowego i orzecha włoskiego. Niekwaśna, przyjemnie słodka i naturalnie orzechowa kawa z przeznaczeniem do ekspresu ciśnieniowego, kawiarki. Niekwaśna, przyjemnie słodka i naturalnie orzechowa kawa z przeznaczeniem do ekspresu , kawiarki.
Dokładny opis:
Kawa palona ziarnista, 100% Arabica
Region: Brazylia Cerrado
Wysokość upraw:950 m n.p.m.
Odmiana: Yellow Catuai
Obróbka:naturalna
Punktacja SCA*: 84 pkt
Odrobina wiedzy :
SCA to Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenie Kaw Specialty. Kawy specialty (podobnie jak wszystkie inne kawy) są badane pod kątem jakości, ilości wadliwych ziaren w próbce, jakości wody używanej na plantacji oraz ziemi na której rosną i wreszcie parametrów aromatyczno – smakowych. Skala SCA jest następująca:
- 80 – 84,99 punktów – dobra (Brazil Choco)
- 85 – 89,99 punktów – świetna (Mommy Blend 85 pkt)
- 90 – 100 punktów – wybitna
Metody obróbki kawy:
- sucha(naturalna) – dzięki niej powstaje kawa o bardziej owocowym profilu sensorycznym, najczęściej konfiturowym
- mokra(myta)- delikatniejszy profil sensoryczny, bardziej szlachetny profil sensoryczny,
- miodowa- kombinacja dwóch poprzednich – wysoka słodycz, bardzo owocowy profil i słodka kwasowość
O metodach obróbki kawy napiszę Wam osobny artykuł, bo to super temat z możliwością wyjaśnienia Wam, że kwasowość kawy to nie to samo co kwaśność.
-
Produkt w promocjiZestaw : Pyszna Kawa No 1. Mommy Blend i No 2. Brazil Choco129,00 zł – 259,00 zł
-
Pyszna Kawa No 2. Brazil Choco65,00 zł – 126,00 zł
-
Pyszna Kawa No 1. Mommy Blend69,00 zł – 134,00 zł



Pingback:Kwaśność a kwasowość kawy – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina