Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

Zapraszam Cię na wspólną kawę… PYSZNA KAWA

Marzenia się spełnia

Do tej pory nie mogę w to uwierzyć udało się. Marzenia się spełnia cudownie. Trzy miesiące prac zaowocowały premierą Pysznej Kawy 1 marca. Chciałabym Ci opowiedzieć o moich ziarnistych dzieciach kilka słów. Pod koniec wpisu znajdziesz mini słowniczek, który ułatwi Ci sprawę jeśli jesteś na początku swojej kawowej drogi.

W mojej ofercie znajdziesz dwie kawy

Pyszna Kawa No 1. Mommy Blend 500 g

Wymieszałam dwie arabiki z Brazylii i Guatemalii. Poczuj smak kawy jak w najlepszej kawiarni nie wychodząc z domu. Kompletnie niekwaśna, przyjemnie słodka. Niezwykle ciekawa kompozycja o profilu sensorycznym: czekolady, orzecha laskowego i delikatnym smaku wiśni. Z przeznaczeniem do ekspresu i kawiarki. Idealna do espresso, kaw mlecznych. Poczujesz smak kawy jak w najlepszej kawiarni nie wychodząc z domu. Kompletnie niekwaśna, przyjemnie słodka.

Dokładny opis:

Kawa palona ziarnista, 100% Arabica

Region: Brazylia Minas Gerais, Gwatemala Huehuetenango

wysokość upraw:950 m n.p.m./170m n.p.m.

odmiana: Mundo Novo/ Red Bourbon

obróbka:naturalna/myta

punktacja SCA*: 85 pkt

Pyszna Kawa No 1. Brazil Choco 500 g

Niezwykle ciekawa kompozycja o profilu sensorycznym: czekolady, orzecha laskowego i orzecha włoskiego. Niekwaśna, przyjemnie słodka i naturalnie orzechowa kawa z przeznaczeniem do ekspresu ciśnieniowego, kawiarki. Niekwaśna, przyjemnie słodka i naturalnie orzechowa kawa z przeznaczeniem do ekspresu , kawiarki.

Dokładny opis:

Kawa palona ziarnista, 100% Arabica

Region: Brazylia Cerrado

Wysokość upraw:950 m n.p.m.

Odmiana: Yellow Catuai

Obróbka:naturalna

Punktacja SCA*: 84 pkt

Odrobina wiedzy :

SCA to Specialty Coffee Association, czyli Stowarzyszenie Kaw Specialty. Kawy specialty (podobnie jak wszystkie inne kawy) są badane pod kątem jakości, ilości wadliwych ziaren w próbce, jakości wody używanej na plantacji oraz ziemi na której rosną i wreszcie parametrów aromatyczno – smakowych. Skala SCA jest następująca:

  • 80 – 84,99 punktów – dobra (Brazil Choco)
  • 85 – 89,99 punktów – świetna (Mommy Blend 85 pkt)
  • 90 – 100 punktów – wybitna

Metody obróbki kawy:

  • sucha(naturalna) – dzięki niej powstaje kawa o bardziej owocowym profilu sensorycznym, najczęściej konfiturowym
  • mokra(myta)- delikatniejszy profil sensoryczny, bardziej szlachetny profil sensoryczny,
  • miodowa- kombinacja dwóch poprzednich – wysoka słodycz, bardzo owocowy profil i słodka kwasowość

O metodach obróbki kawy napiszę Wam osobny artykuł, bo to super temat z możliwością wyjaśnienia Wam, że kwasowość kawy to nie to samo co kwaśność.


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz