Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pieczarki nadziewane

Pieczarki faszerowane

Pieczarki faszerowane zaskoczą Was swoim smakiem i szybkością z jaką się je wykonuje, jako nadzienie użyłam kaszy kuskus i papryki. Dodałam przyprawy, masło. I wyszła bajka. Oczywiście weźcie pod uwagę zrobienie ich na grillu, myślę, że mogą być jeszcze lepsze. U mnie ponieważ pogoda na grilla jakoś wyjątkowo nie dopisuje powstała wersja do piekarnika. Ale jak tylko temperatura podskoczy zamierzam zrobić wersję grillową, która w wykonaniu niczym się nie różni od piekarnikowej, oczywiście oprócz finalnego miejsca powstania potrawy.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczarek faszerowanych:

  • 6-7 dużych pieczarek (u mnie naprawdę giganty z przeznaczeniem na grilla)
  • 150 gram kaszy kuskus
  • papryka czerwona średniej wielkości
  • 1 spora cebula szalotka
  • opakowanie mini mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • masło
  • czubryca czerwona (możecie dodać jakiej innej ulubionej przyprawy np słodkiej papryki)
  • szklanka gorącego bulionu (może być warzywny, mięsny)

Sposób przyrządzenia pieczarek faszerowanych:

  1. Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek, suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę kroimy w drobna kosteczkę.
  2. Rozgrzewamy patelnie, nakładamy tłuszcz (masło, około łyżki).
  3. Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę, dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy, czubrycy.
  4. Następnie wrzucamy na patelnie kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.
  5. Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki ale nie przejmujcie się, kuskus w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki.
  6. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
  7. Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła.
  8. Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go „upychając”. Pieczemy około 25 minut.

Smacznego!



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz