11 maja 2017
Pieczarki faszerowane
Pieczarki faszerowane zaskoczą Was swoim smakiem i szybkością z jaką się je wykonuje, jako nadzienie użyłam kaszy kuskus i papryki. Dodałam przyprawy, masło. I wyszła bajka. Oczywiście weźcie pod uwagę zrobienie ich na grillu, myślę, że mogą być jeszcze lepsze. U mnie ponieważ pogoda na grilla jakoś wyjątkowo nie dopisuje powstała wersja do piekarnika. Ale jak tylko temperatura podskoczy zamierzam zrobić wersję grillową, która w wykonaniu niczym się nie różni od piekarnikowej, oczywiście oprócz finalnego miejsca powstania potrawy.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pieczarek faszerowanych:
- 6-7 dużych pieczarek (u mnie naprawdę giganty z przeznaczeniem na grilla)
- 150 gram kaszy kuskus
- papryka czerwona średniej wielkości
- 1 spora cebula szalotka
- opakowanie mini mozzarelli
- sól
- pieprz
- masło
- czubryca czerwona (możecie dodać jakiej innej ulubionej przyprawy np słodkiej papryki)
- szklanka gorącego bulionu (może być warzywny, mięsny)
Sposób przyrządzenia pieczarek faszerowanych:
- Pieczarki myjemy, pozbawiamy nóżek, suszymy ręcznikiem papierowym. Paprykę i cebulkę kroimy w drobna kosteczkę.
- Rozgrzewamy patelnie, nakładamy tłuszcz (masło, około łyżki).
- Dodajemy cebulę, dusimy około 3 minut. Dodajemy paprykę, dusimy 3 minuty. Solimy, pieprzymy, dodajemy, czubrycy.
- Następnie wrzucamy na patelnie kaszę kuskus, zalewamy szklanką gorącego bulionu, mieszamy chwilkę na ogniu, zdejmujemy i pozostawiamy pod przykryciem.
- Kuskus prawdopodobnie nie będzie do końca miękki ale nie przejmujcie się, kuskus w trakcie pieczenia wchłonie wodę z pieczarki.
- Piekarnik nastawiamy na 190 stopni.
- Mini mozzarellę kroimy na 4 części każdą kuleczkę, mieszamy z farszem. na dno każdej pieczarki nakładamy dosłownie pół łyżeczki masła.
- Farsz nakładamy do środka pieczarek, dość mocno go „upychając”. Pieczemy około 25 minut.
Smacznego!