7 października 2020
Maślane rogaliki bez jajek
Mam dla Was zacny przepis na rogaliki pełne masła. Bez jajek. Tylko cztery składniki, plus nadzienie jakie sobie wymarzycie. Bez cukru. Ktoś chętny? Łapcie przepis:-)
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia maślanych rogalików bez jajek:
- 300 g mąki orkiszowej jasnej (kopiasta szklanka)
- 100 g masła (u mnie klasyczne Lurpak)
- szklanka śmietany roślinnej (może być zwykła 18%)
- 3,5 g suchych drożdży
- nadzienie: niesłodzony dżem lub kawałki owoców
Sposób przyrządzenia maślanych rogalików bez jajek:
- Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z mąką i śmietaną oraz suchymi drożdżami. Ja użyłam robota planetarnego, ale można wyrobić ciasto w ręce.
- Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ręki. Odkładamy je do wyrośnięcia na 30 minut.
- Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkujemy w kształt koła (uprzednio podsypując stolnicę mąką).
- Dzielimy na 8 równych części, na brzeg każdej nakładamy po łyżeczce dżemu lub cząstkę owocu i zawijamy na kształt rogalików.
- Pieczemy w 200 stopniach (opcja góra-dół) przez 17 minut.
P. S. Jeśli bardzo będzie komuś z Waszych domowników brakowało słodyczy w tym przepisie polecam po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem. Dzięki temu macie słodycz bez cukru dla dzieci z szybką alternatywą dogodzenia starszyźnie.