Maślane rogaliki bez jajek

Mam dla Was zacny przepis na rogaliki pełne masła. Bez jajek. Tylko cztery składniki, plus nadzienie jakie sobie wymarzycie. Bez cukru. Ktoś chętny? Łapcie przepis:

SKŁADNIKI:
– 300 g mąki orkiszowej jasnej (kopiasta szklanka)
-100 g masła (u mnie klasyczne Lurpak)
– szklanka śmietany roślinnej (może być zwykła 18%)
-3,5 g suchych drożdży 
-dodatkowo: niesłodzony dżem lub kawałki owoców

Sposób przyrządzenia:
Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z mąką i śmietaną oraz suchymi drożdżami (ja użyłam robota planetarnego, ale można wyrobić ciasto w ręce. Ciasto powinno odchodzić od ręki. Odkładamy je do wyrośnięcia na 30 minut. Dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkujemy w kształt koła (uprzednio podsypując stolnicę mąką), dzielimy na 8 równych części, na brzeg każdej nakładamy po łyżeczce dżemu lub cząstkę owocu i zawijamy na kształt rogalików. Pieczemy w 200 stopniach (opcja góra- dół) przez 17 minut. Jeśli bardzo będzie komuś z Waszych domowników brakowało słodyczy w tym przepisie polecam po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem. Dzięki temu macie słodycz bez cukru dla dzieci z szybką alternatywą dogodzenia starszyźnie.