Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne maślane rogaliki bez jajek

Maślane rogaliki bez jajek

Mam dla Was zacny przepis na rogaliki pełne masła. Bez jajek. Tylko cztery składniki, plus nadzienie jakie sobie wymarzycie. Bez cukru. Ktoś chętny? Łapcie przepis:-)

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia maślanych rogalików bez jajek:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej (kopiasta szklanka)
  • 100 g masła (u mnie klasyczne Lurpak)
  • szklanka śmietany roślinnej (może być zwykła 18%)
  • 3,5 g suchych drożdży 
  • nadzienie: niesłodzony dżem lub kawałki owoców

Sposób przyrządzenia maślanych rogalików bez jajek:

  1. Masło w temperaturze pokojowej mieszamy z mąką i śmietaną oraz suchymi drożdżami. Ja użyłam robota planetarnego, ale można wyrobić ciasto w ręce.
  2. Po wyrobieniu ciasto powinno odchodzić od ręki. Odkładamy je do wyrośnięcia na 30 minut.
  3. Ciasto dzielimy na trzy części, każdą z nich rozwałkujemy w kształt koła (uprzednio podsypując stolnicę mąką).
  4. Dzielimy na 8 równych części, na brzeg każdej nakładamy po łyżeczce dżemu lub cząstkę owocu i zawijamy na kształt rogalików.
  5. Pieczemy w 200 stopniach (opcja góra-dół) przez 17 minut.

P. S. Jeśli bardzo będzie komuś z Waszych domowników brakowało słodyczy w tym przepisie polecam po upieczeniu rogaliki posypać cukrem pudrem. Dzięki temu macie słodycz bez cukru dla dzieci z szybką alternatywą dogodzenia starszyźnie. 


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz