Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne mleko kokosowe

Mleko kokosowe

Uwielbiam kokosy, wiórki kokosowe, mleczko kokosowe i… mleko. Ale nie oszukujmy się- do tej pory dość długo zajmowało mi robienie go. Na całe szczęście wpadłam na genialny pomysł. Mleko kokosowe z wyciskarki wolnoobrotowej! Mam w zasadzie dzięki temu 3 produkty: ultra pyszne wiórki kokosowe, mleko kokosowe na którego wierzchu osadza się śmietanka czyli mleczko kokosowe. Bardzo mnie takie rozwiązanie satysfakcjonuje. Wiórki kokosowe suszę i mam do deserów, lodów, granoli. Takie smakują o niebo lepiej niż kupne (bez porównania, raz spróbujecie i już nie będziecie chcieli wrócić do tych sklepowych). Śmietankę uwielbiam dodawać do dań typu curry. Zawsze wykańczam nią potrawy. No a mleko… uwielbiam pic kawkę z mlekiem roślinnym i uwielbiam mleko kokosowe w szejkach, koktajlach czy owsiankach. Koniecznie spróbujcie bo ten przepis to swoiste „3 w 1”.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia mleka kokosowego:

  • 3 kokosy
  • wyciskarka wolnoobrotowa (wpisuję ją celowo, bo metoda, którą prezentuję nie przejdzie bez urządzenia)
  • gaza

Sposób przyrządzenia mleka kokosowego:

  1. Kokosu obieramy ze skorupki (wcześniej odsączając wodę kokosową).
  2. Wnętrze kokosa również obieramy ze skórki, tak by z obu stron było białe. Kroimy na takie kawałeczki, żeby zmieściły się w wyciskarkę. Wyciskamy mleko.
  3. Nasze odpady, wiórki, rozkładamy na papierze silikonowym do pieczenia i suszymy (u mnie po całym dniu wiórki były już suche) i chowamy do szczelnego pojemnika.
  4. Na miseczkę kładziemy gazę, nakładamy gumkę recepturkę, by gaza się nam trzymała i przelewamy powstały sok z kokosa. To co nam zostanie na gazie to śmietanka. Ja czasem się nie powstrzymuję i ją zjadam a czasem jeśli w danym dniu gotuję np. curry to wykorzystuję ją do obiadu.
  5. Powstałe mleko przelewamy do czystego słoiczka lub butelki i trzymamy w lodówce (przez 2 dni na pewno będzie świeże, dłużej nigdy u mnie nie wytrzymało, więc ciężko mi powiedzieć).
  6. Do wykonania tego mleka użyłam wyciskarki wolnoobrotowej Panasonic MJ-L500, o której specyfikacji i użytkowaniu pisałam tutaj.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz