Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne syrop truskawkowy

Syrop truskawkowy

Kto z nas nie kocha słodkiego smaku i zapachu polskich truskawek. Wielu z nas wyczekuje na nie cały rok, by na krótki okres czasu (jak dla mnie zdecydowanie zbyt krótki) cieszyć się nimi w pełni. Zawsze staram się sobie maksymalnie truskawkowe zbiory przedłużyć i dlatego robię z nich różne przetwory. Ponieważ od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wyciskarki wolnoobrotowej postanowiłam to wykorzystać i zrobić syrop truskawkowy. Bez grama pestek. W tym celu pierwszą moją czynnością, było wyciśnięcie soku z truskawek przez ową wyciskarkę (Panasonic MJ-L500). Uzyskałam klarowny napój totalnie truskawkowy. Potem już tylko cukier, szybkie gotowanko i syrop truskawkowy gotowy! Mówię Wam, warto! Do deserów, lodów, ciast. Do naleśników. Nie jakieś tam sztuczne syropy, tylko prawdziwy. Z samych owoców!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia syropu truskawkowego:

  • 2 kg truskawek
  • szklanka cukru

Sposób przyrządzenia syropu truskawkowego:

  1. Truskawki myjemy, obieramy, wyciskamy z nich sok przy użyciu wyciskarki.
  2. Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukru, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszamy co jakiś czas.
  3. Następnie zwiększamy ogień i redukujemy syrop do pożądanej przez Was gęstości. Zgęstniały i gorący syrop wekujemy.

Oczywiście możecie po prostu przelać zawartość do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić, obrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia. Pokrywka powinna się zassać, ale nie jest to najbardziej skuteczna metoda.

#EXPERIENCEFRESH #KLUBPANASONIC



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz