Syrop truskawkowy
Kto z nas nie kocha słodkiego smaku i zapachu polskich truskawek. Wielu z nas wyczekuje na nie cały rok, by na krótki okres czasu (jak dla mnie zdecydowanie zbyt krótki) cieszyć się nimi w pełni. Zawsze staram się sobie maksymalnie truskawkowe zbiory przedłużyć i dlatego robię z nich różne przetwory. Ponieważ od niedawna jestem szczęśliwą posiadaczką wyciskarki wolnoobrotowej postanowiłam to wykorzystać i zrobić syrop truskawkowy. Bez grama pestek. W tym celu pierwszą moją czynnością, było wyciśnięcie soku z truskawek przez ową wyciskarkę (Panasonic MJ-L500). Uzyskałam klarowny napój totalnie truskawkowy. Potem już tylko cukier, szybkie gotowanko i syrop truskawkowy gotowy! Mówię Wam, warto! Do deserów, lodów, ciast. Do naleśników. Nie jakieś tam sztuczne syropy, tylko prawdziwy. Z samych owoców!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia syropu truskawkowego:
- 2 kg truskawek
- szklanka cukru
Sposób przyrządzenia syropu truskawkowego:
- Truskawki myjemy, obieramy, wyciskamy z nich sok przy użyciu wyciskarki.
- Sok przelewamy do garnka, dodajemy cukru, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Mieszamy co jakiś czas.
- Następnie zwiększamy ogień i redukujemy syrop do pożądanej przez Was gęstości. Zgęstniały i gorący syrop wekujemy.
Oczywiście możecie po prostu przelać zawartość do czystych słoiczków, szczelnie zakręcić, obrócić do góry nogami i pozostawić do ostygnięcia. Pokrywka powinna się zassać, ale nie jest to najbardziej skuteczna metoda.