Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne młoda kapustka

Młoda kapustka

Na przełomie wiosny i lata jednym z moich ulubionych i jakże prostych dań jest młoda kapusta. Jak w każdym domu i z tym przepisem jest tak samo – czyli w każdym przepis jest troszkę inny. Dla mnie obowiązkowo ta młoda kapustka nie może być rozgotowaną breją typu bigos. Lubię jeszcze taka troszkę zieloniutką. I koperek, który musi być. I tu mamy w domu konflikt interesów. Mąż nienawidzi. Ja kocham. No to co robię? Albo pod koniec duszenia rozdzielam porcję dla siebie i dodaję koperku, albo wrzucam go już w miseczce. Przyznam, że wolę tą pierwszą opcję, która pozwala na cudne przemieszanie się smaków. No to co? Do dzieła! Młoda kapustka sama się nie zrobi!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia młodej kapustki:

  • cała kapusta średniej wielkości
  • 3 średnie cebule
  • pół pęczka koperku
  • sól
  • pieprz
  • 2- 3 łyżki masła

Sposób przyrządzenia młodej kapustki:

  1. Kapustę szatkujemy. Cebulkę kroimy w dość drobną kostkę.
  2. Cebulę dusimy na maśle.
  3. Dodajemy kapusty. Solimy, pieprzymy. Dusimy pod przykryciem około 15 minut, co 5 minut mieszając.
  4. Pod koniec duszenia dodajemy posiekanego koperku i dusimy jeszcze 3-4 minuty.
  5. Gotowe! Proste i szybkie danie pachnące latem i wiosną!

Oczywiście możecie dodać wkładkę mięsną jak choćby podsmażoną wcześniej kiełbasę jeśli wersja bezmięsna Was nie satysfakcjonuje!

Dziękuję Było Pyszne młoda kapustka


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz