Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

OLEJ DLA DZIECKA

Po co dzieciom tłuszcze?

Na pewno nie po to żeby przytyły. Zaczęłam przewrotnie. Za co są odpowiedziane tłuszcze? U niemowląt i małych dzieci tłuszcze są potrzebne do prawidłowego rozwoju umysłowego (rozwój mózgu) oraz do rozwoju funkcji poznawczych.

Tłuszcze i ich rola :

  • doskonałe nośniki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A,D,E,K.
  • budują błony komórkowe
  • genialne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
  • wspierają układ nerwowy

Jakie tłuszcze podawać dzieciom?

  • oleje roślinne – tu ważna jest rożnorodność (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki)
  • ryby
  • orzechy (mielone lub jako mało orzechowe – uwaga, patrz na skład, masło orzechowe powinno zawierać same orzechy!)
  • awokado
  • jajka
  • nabiał

To teraz pogadajmy o oleju ? Jaki wybrać dla dziecka?

  • tłoczony na zimno – dzięki temu zachowa on swoje prozdrowotne właściwości
  • nierafinowany
  • tłoczony na świeżo – oleje tłoczone na zimno mają krótki termin przydatności, więc ważne by był przygotowywany bezpośrednio przed wysyłką
  • niefiltrowany (czyli naturalnie mętny) – dzięki temu nie traci swoich właściwości

Mój wybór to oczywiście Olej dla dzieci od OLINI !

Od lat wybieram markę @Olini.pl , a jej ambasadorką jestem od jakiegoś roku. To sprawdzone produkty, oleje świeżo tłoczone z rodzinnej olejarni. Wysyłane są do Was na 2-5 dni po tłoczeniu w niskiej temperaturze (co sprawia, że olej zachowuje swoje właściwości). Olej, który dodajemy do posiłków to OLEJ DLA DZIECI – ma fajny, bardzo delikatny orzechowy posmak. To mieszanka dwóch nierafinowanych olejów – rzepakowego 60% i słonecznikowego (40%). Olej przychodzi zawsze genialnie zapakowany, niezależnie od tego czy zamawiamy go latem czy zimą. Dodajemy go raz dziennie do posiłków. Jakich ? Moje propozycje znajdziesz poniżej. Oprócz oleju codziennie staramy się wprowadzać do jadłospisu inne źródła tłuszczy.

Moje propozycje podania dziecku oleju :

-pasty kanapkowe, sałatki (wlej łyżeczkę bezpośrednio przed podaniem)

-twaróg

-zupy (genialnie podbija smak zup kremów, ale do zwykłych zup też jest świetny)

-jajecznica (skrapiamy po usmażeniu)

-sosy mięsne (wlewamy bezpośrednio przed podaniem)

-do makaronu, ryżu, kasz (polej na talerzu)

-jako składnik dressingów sałatek

-do podlania warzyw gotowanych

-do podlania surówek

Jeśli masz ochotę przetestować produkty marki OLINI, kliknij TUTAJ i skorzystaj z mojego kodu rabatowego DZIEKUJEBYLOPYSZNE, który obniża wartość zamówienia 10% .


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz