OLEJ DLA DZIECKA
Po co dzieciom tłuszcze?
Na pewno nie po to żeby przytyły. Zaczęłam przewrotnie. Za co są odpowiedziane tłuszcze? U niemowląt i małych dzieci tłuszcze są potrzebne do prawidłowego rozwoju umysłowego (rozwój mózgu) oraz do rozwoju funkcji poznawczych.
Tłuszcze i ich rola :
- doskonałe nośniki witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, czyli A,D,E,K.
- budują błony komórkowe
- genialne źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych
- wspierają układ nerwowy
Jakie tłuszcze podawać dzieciom?
- oleje roślinne – tu ważna jest rożnorodność (olej rzepakowy, oliwa z oliwek, olej lniany, olej z czarnuszki)
- ryby
- orzechy (mielone lub jako mało orzechowe – uwaga, patrz na skład, masło orzechowe powinno zawierać same orzechy!)
- awokado
- jajka
- nabiał
To teraz pogadajmy o oleju ? Jaki wybrać dla dziecka?
- tłoczony na zimno – dzięki temu zachowa on swoje prozdrowotne właściwości
- nierafinowany
- tłoczony na świeżo – oleje tłoczone na zimno mają krótki termin przydatności, więc ważne by był przygotowywany bezpośrednio przed wysyłką
- niefiltrowany (czyli naturalnie mętny) – dzięki temu nie traci swoich właściwości
Mój wybór to oczywiście Olej dla dzieci od OLINI !
Od lat wybieram markę @Olini.pl , a jej ambasadorką jestem od jakiegoś roku. To sprawdzone produkty, oleje świeżo tłoczone z rodzinnej olejarni. Wysyłane są do Was na 2-5 dni po tłoczeniu w niskiej temperaturze (co sprawia, że olej zachowuje swoje właściwości). Olej, który dodajemy do posiłków to OLEJ DLA DZIECI – ma fajny, bardzo delikatny orzechowy posmak. To mieszanka dwóch nierafinowanych olejów – rzepakowego 60% i słonecznikowego (40%). Olej przychodzi zawsze genialnie zapakowany, niezależnie od tego czy zamawiamy go latem czy zimą. Dodajemy go raz dziennie do posiłków. Jakich ? Moje propozycje znajdziesz poniżej. Oprócz oleju codziennie staramy się wprowadzać do jadłospisu inne źródła tłuszczy.
Moje propozycje podania dziecku oleju :
-pasty kanapkowe, sałatki (wlej łyżeczkę bezpośrednio przed podaniem)
-twaróg
-zupy (genialnie podbija smak zup kremów, ale do zwykłych zup też jest świetny)
-jajecznica (skrapiamy po usmażeniu)
-sosy mięsne (wlewamy bezpośrednio przed podaniem)
-do makaronu, ryżu, kasz (polej na talerzu)
-jako składnik dressingów sałatek
-do podlania warzyw gotowanych
-do podlania surówek