Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne perliczka w pomarańczach z rozmarynem

Perliczka w pomarańczach z rozmarynem

Perliczka to fajne delikatne mięso z posmakiem „dzikości”. Zdecydowanie bardziej smakuje mi niż kurczak, a nie jest tak tłusta jak kaczka! Uwielbiam ją piec w całości, bo też nie ma tak wielkich rozmiarów, żeby mięso miało się zmarnować. Tym razem popełniłam ją z rozmarynem, a wypchałam pomarańczami i przyprawami. Rozmarynem przy pieczeniu pachniało w całym domu! Koniecznie użyjcie świeżego! Bez porównania lepszy. Perliczka w pomarańczach z rozmarynem fajnie będzie prezentować się na odświętnym stole, choć nie jest bardzo skomplikowanym daniem. Aaaa i ważna rzecz! Jeśli chodzi o przyprawy polecam Wam je wymieszać w oleju, który jest ich świetnym nośnikiem.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia perliczki w pomarańczach z rozmarynem:

  • perliczka 1 kg
  • 2 pomarańcze
  • około 6-8 gałązek rozmarynu
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 5 łyżek oleju
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • pół łyżeczki curry
  • łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
  • łyżeczka płaska soli
  • 2 łyżki sosu sojowego

Sposób przyrządzenia perliczki w pomarańczach z rozmarynem:

  1. Perliczkę myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym.
  2. W miseczce mieszamy olej z papryką, curry, pieprzem, solą i sosem sojowym. Odstawiamy.
  3. Czosnek obieramy i każdy ząbek kroimy na pół. Cebulkę obieramy i kroimy na 6 lub 8 części. Pomarańcze obieramy ze skóry, kroimy w grubą kostkę.
  4. Do środka perliczki wkładamy tyle pomarańczy ile się zmieści wymieszanej z połową czosnku i połową cebuli oraz 3-4 gałązki rozmarynu.
  5. Kiedy zapełnimy środek wlewamy 1/4 marynaty do wnętrza.
  6. Perliczkę kładziemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia bądź naczynia żaroodpornego. Resztą marynaty smarujemy dokładnie perliczkę na zewnątrz. Wokół perliczki układamy resztę cząstek pomarańczy, rozmarynu, czosnku i cebuli.
  7. Zakrywamy szczelnie folią/ przykrywamy przykrywką i pieczemy w 200 stopniach 1 h 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni, odkrywamy i pieczemy jeszcze 15 minut do zezłocenia się skórki.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz