Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sernik waniliowy z migdałami

Sernik waniliowy z migdałami

Sernik ma chyba tylu zwolenników co przeciwników. A ci zwolennicy dzielą się na takich co lubią sernik z rodzynkami lub kategorycznie bez. Ja należę do tych bezrodzynkowych. Bez dwóch zdań. Mam dziś dla Was puszysty sernik, który jest bardzo delikatny w smaku. Bez spodu. Z dużą ilością wanilii. Prawdziwej. To ważne żeby produkty nie były podrabiane, bo żaden cukier wanilinowy nie zastąpi Wam ziaren prawdziwej wanilii. Sernik waniliowy z migdałami smakuje jak serowa puszysta pianka z chrupiącą posypką. Warto go zrobić nie tylko na Święta!

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika waniliowego z migdałami:

  • 1 kg serka z pudełka
  • 7 żółtek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • pół kostki masła
  • 2 laski wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • polewa czekoladowa
  • migdały płatki 50 g

Sposób przyrządzenia sernika waniliowego z migdałami:

  1. Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia
  2. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę mikserem. Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę.
  3. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z lasek i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Miksujemy.
  4. Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach. Miksujemy.
  5. Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy (już łyżką lub szpatułką) do uzyskania jednolitej masy.
  6. Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku.
  7. Po całkowitym wystudzeniu polewamy sernik polewą czekoladową i posypujemy migdałami zanim polewa wystygnie.
Dziękuję Było Pyszne sernik waniliowy z migdałami


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz