20 grudnia 2017
Sernik waniliowy z migdałami
Sernik ma chyba tylu zwolenników co przeciwników. A ci zwolennicy dzielą się na takich co lubią sernik z rodzynkami lub kategorycznie bez. Ja należę do tych bezrodzynkowych. Bez dwóch zdań. Mam dziś dla Was puszysty sernik, który jest bardzo delikatny w smaku. Bez spodu. Z dużą ilością wanilii. Prawdziwej. To ważne żeby produkty nie były podrabiane, bo żaden cukier wanilinowy nie zastąpi Wam ziaren prawdziwej wanilii. Sernik waniliowy z migdałami smakuje jak serowa puszysta pianka z chrupiącą posypką. Warto go zrobić nie tylko na Święta!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika waniliowego z migdałami:
- 1 kg serka z pudełka
- 7 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- pół kostki masła
- 2 laski wanilii
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- polewa czekoladowa
- migdały płatki 50 g
Sposób przyrządzenia sernika waniliowego z migdałami:
- Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia
- Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę mikserem. Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę.
- Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z lasek i 3 łyżki mąki ziemniaczanej. Miksujemy.
- Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach. Miksujemy.
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy (już łyżką lub szpatułką) do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku.
- Po całkowitym wystudzeniu polewamy sernik polewą czekoladową i posypujemy migdałami zanim polewa wystygnie.