5 lutego 2019
Roladki z indyka z pesto i mozzarellą
Roladki z indyka z pesto i mozzarellą – przypadkowe drugie danie, które nas zachwyciło i prawdopodobnie wejdzie w nasz stały repertuar. Wiecie – na obiad miały być zwykłe sznycle, ale od jakiegoś czasu postanowiłam sobie czyścić lodówkę i marnować mniej jedzenia – miałam otwarte pesto. Mozzarella była … i tak wyszło! Ja podałam roladki z kasza bulgur. Wy możecie z czym zapragniecie
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia roladek z indyka z pesto i mozzarellą:
- 400 g kotletów z piersi z indyka (4 sztuki)
- 1 cebulka szalotka
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 90 g czerwonego pesto (około – to zależy od wielkości Waszych filetów)
- pieprz mielony
- kulka mozzarelli
Sposób przyrządzenia roladek z indyka z pesto i mozzarellą:
- Filety z indyka rozbijamy.
- Na patelni dusimy delikatnie pesto, cebulkę pokrojoną w drobne piórka, poszatkowany czosnek. Studzimy.
- Mozzarellę kroimy w plastry.
- Na każdy kawałek mięsa nakładamy ostudzoną masę, rozprowadzamy po całości, kładziemy po dwa plasterki sera. Zawijamy jak zrazy.
- Dla stabilności można podczepić sobie końcówki wykałaczkami.
- Każda roladkę pieprzymy z każdej strony.
- Patelni nie myjemy (w pesto jest sporo tłuszczu), dolewamy dwie łyżki sosu sojowego – smażymy nasze roladki jakieś 5 minut obracając z każdej strony.