Sałatka ze szparagów i botwinki

Sałatka ze szparagów i botwinki to mój szybki sposób na wiosenny hicior na talerzu. Do tego dobrej jakości ser bałkański. No dobra dobra feta tez może być. Masełko. Sól i pieprz. I koniec. Żyć nie umierać. Takie dania sprawiają, że człowiek szybko zadaje sobie sprawę jak ważna jest jakość produktu i jak niewiele potrzeba – kilka składników i mamy boskie danie. Wiosna na talerzu. Nie żartuje. Każdy kto kocha botwinkę, kto kocha szparagi będzie zadowolony. Więc działajcie. Póki moje kochane szparagi uśmiechają się do Was. I póki wiemy, że to nasze, polskie szparagi, które nie przemierzały nie wiadomo ilu tysięcy kilometrów, by trafić na właśnie Twój talerz.

Składniki:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek botwinki
  • łyżka masła
  • ser bałkański/ ser feta 100 gram
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia:

Szparagi myjemy, obieramy usuwając zdrewniałą końcówkę ( ja po prostu ją łamię), jeśli szparagi są już grube obieramy ich łuski lub po prostu obieramy je obieraczką do warzyw (ja bardzo rzadko to robię). Szparagi kroimy na 4 cm kawałki. Umytą botwinkę kroimy w drobne kawałeczki (zarówno łodygi jak i zieloną część). Ser bałkański lub feta kroimy w kostkę ( u mnie takie 1 x 2 cm) .

Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy szparagi. Solimy i pieprzymy. Smażymy 2 minuty. Dodajemy botwinki, mieszamy, trzymamy na słabym ogniu pół minuty, dodajemy sera, mieszamy i ściągamy z ognia.

Gotowe. Ultra szybkie danie i ultra pyszne!