Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sałatka ze szparagami i botwiną

Sałatka ze szparagów i botwinki

Sałatka ze szparagów i botwinki to mój szybki sposób na wiosenny hicior na talerzu. Do tego dobrej jakości ser bałkański. No dobra dobra feta tez może być. Masełko. Sól i pieprz. I koniec. Żyć nie umierać. Takie dania sprawiają, że człowiek szybko zadaje sobie sprawę jak ważna jest jakość produktu i jak niewiele potrzeba – kilka składników i mamy boskie danie. Wiosna na talerzu. Nie żartuje. Każdy kto kocha botwinkę, kto kocha szparagi będzie zadowolony. Więc działajcie. Póki moje kochane szparagi uśmiechają się do Was. I póki wiemy, że to nasze, polskie szparagi, które nie przemierzały nie wiadomo ilu tysięcy kilometrów, by trafić na właśnie Twój talerz.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sałatki ze szparagami i botwinką:

  • pęczek zielonych szparagów
  • pęczek botwinki
  • łyżka masła
  • ser bałkański/ ser feta 100 gram
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzenia sałatki ze szparagami i botwinką:

  1. Szparagi myjemy, obieramy usuwając zdrewniałą końcówkę (ja po prostu ją łamię), jeśli szparagi są już grube obieramy ich łuski lub po prostu obieramy je obieraczką do warzyw (ja bardzo rzadko to robię). Szparagi kroimy na 4 cm kawałki.
  2. Umytą botwinkę kroimy w drobne kawałeczki (zarówno łodygi jak i zieloną część).
  3. Ser bałkański lub feta kroimy w kostkę ( u mnie takie 1 x 2 cm).
  4. Na patelni rozgrzewamy masło. Wrzucamy szparagi. Solimy i pieprzymy. Smażymy 2 minuty.
  5. Dodajemy botwinki, mieszamy, trzymamy na słabym ogniu pół minuty, dodajemy sera, mieszamy i ściągamy z ognia.

Gotowe. Ultra szybkie danie i ultra pyszne!


NEWSLETTER - darmowe materiały dla Ciebie!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz