Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

PIECZONA BRUKSELKA Z BATATAMI

Przychodzę z fajnym przepisem dla osób, które nigdy nie przekonały się do brukselki ! Serio, sama miałam z nią mega problem ! Ale teraz nigdy nie traktuje jej jak w domu rodzinnym (ugotowana na miękko w zupie warzywnej). Wypróbuj: brukselkę na surowo oraz pieczoną brukselkę (dziś o tym).


Składniki potrzebne do przyrządzenia pieczonej brukselki z batatami

  • 1 batat
  • dwie garści brukselki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe, cienkie marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1,5 łyżki syropu klonowego 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

Sposób przyrządzenia pieczonej brukselki z batatami

  1. Batata kroimy w 1 cm plastry, czosnek pozostawiamy w łupinach, cebulę kroimy w ósemki, marchewki obieramy i kroimy w 5 cm kawałki.
  2. Mieszamy wszystkie składniki zalewy, wylewamy na warzywa ułożone na pergaminie (w blaszce), dokładnie mieszamy i pieczemy w 200 stopniach 15 minut pod przykryciem i 10 minut w 180 stopniach bez przykrycia. 



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

1Komentarz

  • GotujĄca Mama

    Uwielbiam brukselkę w wersji pieczonej. z batatami jeszcze jej nie próbowałam. Dziękuję za inspirację.

    8 marca 2022 at 12:50

Zostaw komentarz