Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

PIECZONA BRUKSELKA Z BATATAMI

Przychodzę z fajnym przepisem dla osób, które nigdy nie przekonały się do brukselki ! Serio, sama miałam z nią mega problem ! Ale teraz nigdy nie traktuje jej jak w domu rodzinnym (ugotowana na miękko w zupie warzywnej). Wypróbuj: brukselkę na surowo oraz pieczoną brukselkę (dziś o tym).


Składniki potrzebne do przyrządzenia pieczonej brukselki z batatami

  • 1 batat
  • dwie garści brukselki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • 2 małe, cienkie marchewki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1,5 łyżki syropu klonowego 
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 

Sposób przyrządzenia pieczonej brukselki z batatami

  1. Batata kroimy w 1 cm plastry, czosnek pozostawiamy w łupinach, cebulę kroimy w ósemki, marchewki obieramy i kroimy w 5 cm kawałki.
  2. Mieszamy wszystkie składniki zalewy, wylewamy na warzywa ułożone na pergaminie (w blaszce), dokładnie mieszamy i pieczemy w 200 stopniach 15 minut pod przykryciem i 10 minut w 180 stopniach bez przykrycia. 


[mailerlite_form form_id=1]

1Komentarz

  • GotujĄca Mama

    Uwielbiam brukselkę w wersji pieczonej. z batatami jeszcze jej nie próbowałam. Dziękuję za inspirację.

    8 marca 2022 at 12:50

Zostaw komentarz