Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne śledź w oleju

Śledź w oleju

To klasyka! I mój ulubiony śledź to właśnie w oleju i w śmietanie. Wiem, że teraz jest moda na wszytki inne tylko nie te tradycyjne, ale świeży chleb ze śledziem w oleju, to pyszność gwarantowana. Najlepsze jest to, że śledzia przez cały rok nie jem prawie wcale, choć bardzo go lubię. A gdy przychodzą Święta, zawsze „martwię się” czy oby na pewno go starczy. Śledź w oleju to przepis mega prosty! Kluczem są dobre, grube, tłuste filety śledziowe.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śledzia w oleju:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia śledzia w oleju:

  1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie 2-3 h.  
  2. Odsączamy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w 3-4 cm kawałki.
  3. Pokrojoną cebulkę parzymy wrzątkiem, studzimy.
  4. Do słoika wkładamy 2-3 kawałki śledzia, przekładamy cebulką, pieprzem, znów warstwa śledzia i cebula, przyprawy.
  5. Na sam koniec całość zalewamy olejem. Najlepiej odczekać dobę, żeby śledzie się przegryzły!

[mailerlite_form form_id=1]

Zostaw komentarz