Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne śledź w oleju

Śledź w oleju

To klasyka! I mój ulubiony śledź to właśnie w oleju i w śmietanie. Wiem, że teraz jest moda na wszytki inne tylko nie te tradycyjne, ale świeży chleb ze śledziem w oleju, to pyszność gwarantowana. Najlepsze jest to, że śledzia przez cały rok nie jem prawie wcale, choć bardzo go lubię. A gdy przychodzą Święta, zawsze „martwię się” czy oby na pewno go starczy. Śledź w oleju to przepis mega prosty! Kluczem są dobre, grube, tłuste filety śledziowe.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śledzia w oleju:

  • 5-6 filetów śledziowych
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 ziela angielskie
  • olej rzepakowy

Sposób przyrządzenia śledzia w oleju:

  1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie 2-3 h.  
  2. Odsączamy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w 3-4 cm kawałki.
  3. Pokrojoną cebulkę parzymy wrzątkiem, studzimy.
  4. Do słoika wkładamy 2-3 kawałki śledzia, przekładamy cebulką, pieprzem, znów warstwa śledzia i cebula, przyprawy.
  5. Na sam koniec całość zalewamy olejem. Najlepiej odczekać dobę, żeby śledzie się przegryzły!


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz