23 grudnia 2016
Śledź w oleju
To klasyka! I mój ulubiony śledź to właśnie w oleju i w śmietanie. Wiem, że teraz jest moda na wszytki inne tylko nie te tradycyjne, ale świeży chleb ze śledziem w oleju, to pyszność gwarantowana. Najlepsze jest to, że śledzia przez cały rok nie jem prawie wcale, choć bardzo go lubię. A gdy przychodzą Święta, zawsze „martwię się” czy oby na pewno go starczy. Śledź w oleju to przepis mega prosty! Kluczem są dobre, grube, tłuste filety śledziowe.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia śledzia w oleju:
- 5-6 filetów śledziowych
- 2 duże cebule pokrojone w kostkę
- kilka ziaren pieprzu
- 2 ziela angielskie
- olej rzepakowy
Sposób przyrządzenia śledzia w oleju:
- Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie 2-3 h.
- Odsączamy, osuszamy delikatnie ręcznikiem papierowym. Kroimy w 3-4 cm kawałki.
- Pokrojoną cebulkę parzymy wrzątkiem, studzimy.
- Do słoika wkładamy 2-3 kawałki śledzia, przekładamy cebulką, pieprzem, znów warstwa śledzia i cebula, przyprawy.
- Na sam koniec całość zalewamy olejem. Najlepiej odczekać dobę, żeby śledzie się przegryzły!