Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne pierniczki migdłowe

Pierniczki migdałowe

Zima to okres, kiedy spędzam swój wolny czas niekiedy przed telewizorem, pod miękkim kocem, z kubkiem gorącej herbaty albo kakao. Od czasu do czasu zdarzało mi się niedawno oglądać MasterChefa, którego ostatnia edycja zakończyła się w grudniu. Inspiracje z tego programu czerpię jednak od wielu lat – mówię tu także o jego wersji angielskiej oraz amerykańskiej. Dzisiaj chciałabym się podzielić nimi również i z Wami.

Być może pamiętacie, że jestem wielką miłośniczką pierniczków. Chętnie piekę je przy każdej możliwej okazji. Dlatego też, gdy po wielu latach w gąszczu internetowych przepisów, odnalazłam w końcu recepturę na pierniczki migdałowe, które widziałam już kilka lat temu w programie MasterChef, bardzo się ucieszyłam.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia pierniczków migdałowych:

  • 4 jajka
  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 450 g mielonych migdałów
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ziela angielskiego
  • 60 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 60 g kandyzowanej skorki cytrynowej
  • odrobina soli

Sposób przyrządzenia pierniczków migdałowych:

  1. Jajka ucieramy z cukrem oraz z solą do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści.
  2. Następnie, mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, a całość doprawiamy podanymi wyżej przyprawami, migdałami oraz skórkami cytrusów.
  3. Później masę jajeczną łączymy z mąką, aby wyrobić ciasto, które następnie przykrywamy i chwilę czekamy, aż będzie ono całkiem schłodzone.
  4. Następnie, rozwałkowujemy ciasto na grubość około 10 cm oraz wyodrębniamy z niego nożem krążki o średnicy 9 cm (oczywiście nie musicie przy pieczeniu korzystać z linijki i być aż tak dokładni). W międzyczasie blachę pokrywamy warstwą tłuszczu, a następnie pieczemy na niej krążki przez 20 minut w temperaturze około 180°C.
  5. Cukier i łyżkę białka należy wykorzystać do przygotowania lukru, które warto posypać wielobarwnymi, słodkimi koralikami.

To zdecydowanie mój ulubiony przepis z MasterChefa. Jego autorką jest pani Maria Ożga, finalistka drugiej edycji programu. Właśnie przed chwilą się dowiedziałam, że niedawno wydała ona książkę „Księgowa w kuchni”, a na co dzień prowadzi restaurację „Kryształowa” w Katowicach.

Wiele inspiracji można zaczerpnąć także z zagranicznych edycji MasterChefa. W ostatniej edycji wydania amerykańskiego pojawił się w programie bardzo znany, szczególnie w kręgu graczy z PokerStars, sportowiec David Williams, który odpadł dopiero w samym finale.

David zaproponował wyrafinowane risotto ze szparagami i łososiem, z dodatkiem groszku, świeżego estragonu oraz śmietanki. Nie mogłam się niestety dokopać w sieci do szczegółów oryginalnego przepisu, a niestety wiadomo, że w telewizji nie wszystko jest pokazane. Jeżeli ktoś z Was kojarzy to danie, dajcie znać!

Jeżeli chodzi o ostatnią edycję, moje serce zdecydowanie skradły lody kokosowo-limonowe, według receptury Szymona Czerwińskiego. Z ich przygotowywaniem poczekam jednak aż do wiosny. Bardzo kusząco prezentują się także pączki, które zrobiła Dominika Słowik w jednym z odcinków ostatniej edycji. Być może już wkrótce znajdzie się coś o nich także na moim blogu.

Napiszcie o daniach, które to Wam wydały się najbardziej inspirujące w programie MasterChef.

Dziękuję Było Pyszne pierniczki migdłowe


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz