Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne Zdrowe Lody Christine Chitnis

Zdrowe lody

Zdrowe lody to książka Christine Chitnis. Jestem mocno ucieszona, że taka publikacja ukazała się w Polsce. Po pierwsze dlatego, że to jednak daje nadzieję na przyjście ciepłej pogody (w końcu coś ostatnio ciepłe dni przychodzą do nas z trudem). Po drugie przekonuje, że nawet jak pogoda do końca nie jest taka jak powinna być to domowe lody to jest to – nawet w środku zimy. Zdrowe kalorie dla każdego? Autorka książki chce nas przekonać, że tak właśnie może być prezentując nam aż 75 łatwych (jak sama deklaruje) przepisów. Christine podkreśla w swojej książce, że pełnowartościowe produkty towarzyszą jej i jej rodzinie w codziennym funkcjonowaniu, więc przy tworzeniu przepisów na desery lodowe także o tej zasadzie pamiętała.

Autorka we wstępie opowiada nam o sprzętach jakich używa w produkcji lodów, technikach i składnikach, które sprawiają, że jej desery są wyjątkowe. Miłym akcentem na pewno jest fakt, że nie bazuje  na maszynce do lodów (co pewnie większość z Was by zniechęciło). Ja osobiście abstrahując od książki, uważam, że posiadanie maszynki do lodów, to bardzo miła rzecz i serdecznie polecam Wam jej zakup – ja kupiłam swoją dobre kilka lat temu za niecałe 50 zł i jestem z niej bardzo zadowolona.

Ale wracając do książki

Dowiecie się czym różnią się rożki waflowe, śnieżne, slushy, granita, sorbety, mrożone jogurty od siebie.

Początek książki obfituje w informacje wstępne, które będą niezwykle pomocne w początkach Waszej lodowej przygody. A żeby lody były zdrowe niż ich sklepowe odpowiedniki dostaniemy też wykaz zastępników cukru, które świetnie sobie poradzą. Dowiecie się też jakie dodatki oprócz składników podstawowych możecie do lodów dodawać i jak je do tego dodania przygotować, by były smaczne i zachowały swoje właściwości.

W dziale składniki i przepisy podstawowe znajdziecie informacje jak zrobić śmietankę z orzechów nerkowca, mleko migdałowe, masło migdałowe.

Odnośnie działów, bardzo podoba mi się podział na:

  • lody na patyku
  • śnieżne rożki, slushy i granity
  • aromatyzowany lód
  • mrożone jogurty i sorbety
  • lody beznabiałowe (super!)
  • lodowe kanapki
  • shaki
  • posypki, rożki i jeszcze więcej – bardzo, ale to bardzo fajny rozdział, w którym dowiecie się jak zrobić wegański solony sos karmelowy, trufle lodowe, ciasto lodowe i inne.

Co do smaków prezentowanych w książce, to cudna różnorodność. Przekonują mnie lody z ogórka, melona i mięty. Oraz oczywiście te na bazie mleka kokosowego z dodatkiem wiśni i czekolady. Lody marchewkowe mnie zaskoczyły! Ale w zasadzie czemu nie?!

Książka wydaje się być interesująca i z napływem cieplejszych dni, na pewno wykorzystam przepisy w niej zawarte w swojej kuchni – myślę, że jest to świetna baza dla początkujących jak i super inspiracja dla wtajemniczonych.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz