5 lutego 2017
Sernik mango
Ostatnio mam totalną fazę na mango. Mogłabym je jeść na śniadanie, obiad i kolację. Kupiłam niezły zapas i teraz działam! A że i serniki są u mnie ostatnio na propsie, postanowiłam połączyć fazę na serniki z fazką na mango i oto jest. Sernik mango z żelką mango i kajmakiem. Jest bardzo mokry, bardzo pyszny i mangowy! Ślicznie wygląda na talerzu i może być super pomysłem na przyjęcie gości! Spróbujcie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia sernika mango:
- 1 kg serka z pudełka
- 7 żółtek
- 1 szklanka cukru pudru
- pół kostki masła
- 1 laska wanilii
- opakowanie budyniu (u mnie waniliowy)
- szczypta soli
- puszka kajmaku (mała)
- 2 owoce mango dojrzałe
- 3 łyżeczki żelatyny
Sposób przyrządzenia sernika mango:
- Piekarnik włączamy na 175 stopni góra dół. Tortownicę 24 cm średnicy wykładamy papierem do pieczenia.
- Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Ja zrobiłam to łyżką. Masa musi być jednolita. Następnie dodajemy po jednym żółtku i dokładnie ucieramy na puszystą masę. Dodajemy ziarna wanilii wyciągnięte z laski i budyń. Mieszamy.
- Do masy dodajemy teraz ser kilku porcjach – powoli i dokładnie mieszając, najlepiej łyżką drewnianą.
- Mango obieramy, wykrawamy miąższ, blendujemy. Miąższ z jednego mango odstawiamy na bok, drugą porcję wlewamy do masy sernikowej.
- Białka ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Po ubiciu dodajemy ją porcjami do masy i bardzo delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Masę przelewamy do tortownicy, pieczemy najpierw w 175 stopniach 60 minut, potem jeszcze 15 minut w 150 stopniach. Po upływie tego czasu studzimy sernik w piekarniku. po ostygnięciu nakładamy kajmak.
- Aby zrobić żelkę mango należy w filiżance zalać żelatynę (3 łyżeczki) niewielką ilością wody zimnej (tak do przykrycia żelatyny), wymieszać i odstawić. W tym czasie w rondelku podgrzewamy do zagotowania puree z mango. Dodajemy do niego żelatynę i intensywnie mieszamy nie doprowadzając do wrzenia( jeśli tak się stanie, żelatyna straci swoje właściwości). Następnie studzimy puree w lodówce (tak by było zimne, ale jeszcze nie stężone) i wylewamy na ostudzone ciasto. Chłodzimy całość w lodówce do stężenia.
- Jeśli zależy Wam na tym by Sernik mango nie rozwalał się, możecie pominąć kajmak (choć smakowo daje on naprawdę wiele, powoduje, że zdarza się, że żelka może się na talerzyku oddzielić od ciasta).
Pingback:Przepisy Wielkanocne – Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina