2 lutego 2017
Zupa grzybowa z ziemniakami
Zupa grzybowa z ziemniakami to w ostatnim okresie nasz hit w domu i sposób na szybki, gorący posiłek. Mam duży zapas mrożonych podgrzybków, oraz specjalnie przygotowane słupki cienko krojonej marchewki, na takie okazje, gdy wracam późnym popołudniem z pracy i szybciutko chciałabym wyczarować coś do jedzenia. Zupa jest warta uwagi szczególnie, że przecież grzybową zazwyczaj je się z makaronem a ja tu zamieniłam makaron na ziemniaczki, które pokroiłam w bardzo cienką kostkę i spowodowało to, że ziemniaki stały się super zagęstnikiem! Koniecznie spróbujcie!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia zupy grzybowej z ziemniakami:
- 2 garści podgrzybków
- 2- 3 ziemniaki pokrojone w drobna kostkę
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 1 ząbek czosnku
- łyżka kopru
- udko z kurczaka
- 15 dag boczku surowego
- 2 łyżki masła
- 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki
- 2 litry wody
- sól
- 4 ziarnka pieprzu
Sposób przyrządzenia zupy grzybowej z ziemniakami:
- Nastawiamy na średni ogień boczek z udkiem. Doprawiamy, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku. Dodajemy grzyby. Gotujemy pod przykryciem.
- Na maśle dusimy cebulkę, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew. Podsmażamy około 3 minut mieszając od czasu do czasu.
- Po podsmażeniu dodajemy wszystko do zupy i gotujemy całość na średnim ogniu pod przykryciem jakieś pół godziny.
- Na sam koniec można dodać jeszcze odrobiny masła i świeżego koperku. Pieprzymy i solimy do smaku.
- Przez szybkie gotowanie drobno pokrojone ziemniaczki prawie się rozpadają, świetnie zagęszczając bardzo treściwą zupę. A boczek nadaje jej cudnego aromatu! Być może nie jest to zupa fit (wręcz przeciwnie), ale na mroźne dni idealna!
Smacznego!