28 sierpnia 2017
Sok z aronii
Długo się zbierałam, żeby ją zrobić. A to nie było czas, a to „przecież mam już z malin, to wystarczy”, a to że gorzka, a to przegapiłam i już nie było. Ale w tym roku sobie obiecałam, że tak jak w nawyk weszło mi robienie zapasu przecieru pomidorowego, ogórków, dżemów i soku z malin, tak w nawyk wejdzie mi robienie soku z aronii. Uwielbiam totalnie ten smak i nie wiem czemu tyle zwlekałam z robieniem tego trunku samodzielnie. Sok z aronii robi się dość szybko, przynajmniej moim zdaniem. Sok z malin zawsze odstawiam a ten po prostu gotuje i tak w kilka godzin mamy zapasy na jesień i zimę. Poniżej podam Wam przepis na około litro takiego soku. Jeśli Wam posmakuje po prostu trzeba podwoić, potroić składniki.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia soku z aronii:
- 2 kg aronii
- 2 szklanki wody
- 400 g cukru
Sposób przyrządzenia soku z aronii:
- Umytą aronię wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu mieszając dość często (aronia lubi przywierać do dna garnka).
- Po 10 minutach dosypać cukru. Gotować jeszcze 20 minut. Po tym czasie odcedzić sok od owoców, ponownie zagotować. Przelewać do wyparzonych, suchych buteleczek/słoików. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
- Zastanawiacie się pewnie co zrobić z owocami. Możecie przerobić je na dżem mieląc je albo blendując. Polecam dodać do nich jeszcze po zmieleniu cukru i np. jabłek (same owoce aronii są mocno gorzkie).