Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne sok z aronii

Sok z aronii

Długo się zbierałam, żeby ją zrobić. A to nie było czas, a to „przecież mam już z malin, to wystarczy”, a to że gorzka, a to przegapiłam i już nie było. Ale w tym roku sobie obiecałam, że tak jak w nawyk weszło mi robienie zapasu przecieru pomidorowego, ogórków, dżemów i soku z malin, tak w nawyk wejdzie mi robienie soku z aronii. Uwielbiam totalnie ten smak i nie wiem czemu tyle zwlekałam z robieniem tego trunku samodzielnie. Sok z aronii robi się dość szybko, przynajmniej moim zdaniem. Sok z malin zawsze odstawiam a ten po prostu gotuje i tak w kilka godzin mamy zapasy na jesień i zimę. Poniżej podam Wam przepis na około litro takiego soku.  Jeśli Wam posmakuje po prostu trzeba podwoić, potroić składniki.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia soku z aronii:

  • 2 kg aronii
  • 2 szklanki wody
  • 400 g cukru

Sposób przyrządzenia soku z aronii:

  1. Umytą aronię wsypujemy do garnka. Zalewamy wodą. Gotujemy na dużym ogniu mieszając dość często (aronia lubi przywierać do dna garnka).
  2. Po 10 minutach dosypać cukru. Gotować jeszcze 20 minut. Po tym czasie odcedzić sok od owoców, ponownie zagotować. Przelewać do wyparzonych, suchych buteleczek/słoików. Zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
  3. Zastanawiacie się pewnie co zrobić z owocami. Możecie przerobić je na dżem mieląc je albo blendując. Polecam dodać do nich jeszcze po zmieleniu cukru i np. jabłek (same owoce aronii są mocno gorzkie).
Dziękuję Było Pyszne sok z aronii


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz