Spaghetti z tuńczykiem
To idealna propozycja na piątkowy obiad, gdy przychodzisz po całym tygodniu pracy i masz ochotę nareszcie usiąść i odpocząć! Nie chce mi się wtedy robić jakiś mega czasochłonnych potraw i chętnie sięgam po proste i pyszne rozwiązania. Spaghetti z tuńczykiem to właśnie takie danie. Przygotujecie je w 10 minut. Nie żartuje. Najdłużej tutaj trwa gotowanie makaronu, choć u mnie wcale nie tak długo bo kocham al dente. Tak więc, jeśli jest dziś piątek, nie macie ochoty stać przy garach a macie kilka prostych składników – działajcie! Kilka minut i gotowe! A jeśli nie lubicie tuńczyka, polecam zrobić Wam tą wersję. Bez tuńczyka, ale naprawdę równie smaczna. Aż trudno uwierzyć, ale prawda jest taka, że to właśnie te proste smaki i połączenia kilku składników, za to dobrej jakości owocują wspaniałym smakiem i zachwytem!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia spaghetti z tuńczykiem:
- 100 g makaronu spaghetti
- pół puszki tuńczyka (u mnie w sosie własnym)
- pół papryczki chilli
- łyżka czubata natki pietruszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku (lub dwa jak lubicie)
- sól
Sposób przyrządzenia spaghetti z tuńczykiem:
- Makaron gotujemy al dente.
- Na oliwie z oliwek dusimy czosnek, dodajemy papryczkę pokrojoną w cienkie plasterki. Podsmażamy 30 sekund, dodajemy makaron, tuńczyka, szczyptę soli i smażymy 2-3 minuty.
- Pod koniec smażenia dodajemy natkę pietruszki. Całość mieszamy.
Gotowe! Prawda, że to takie proste?
Pingback:Dziękuję Było Pyszne – blog kulinarny, przepisy BLW, dom, rodzina