Spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą
Co prawda Nasze Spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą odbyło się już spory czas temu, ale z nadmiaru obowiązków wrzucam relację dopiero teraz. Warto jednak poczytać o tym wydarzeniu i obejrzeć fotorelacje. Bo rzeczy które pichciłyśmy i widziałyśmy warte są tych 2 minut Waszej uwagi.
Spotkanie zaczęło się od niespodzianki
Mieliśmy okazję zwiedzić linię produkcyjną Jabłek Grójeckich. Cały proces od przyjazdu jabłek na halę, ich mycia, suszenia, przetrzymywania, pakowania i wyjazdu między innymi do Lidla. Nawet dostaliśmy pamiątkę w postaci właśnie tych owoców (idealnie do owsianki). Od teraz firma Rajpol nie ma dla nas tajemnic.
Gotowanie w Pałacu
Po oględzinach jednej z największej i najnowocześniejszej firmy Organizacji Producentów Owoców w Polsce było jeszcze pięknej. Przyjechaliśmy do Pałacu w Małej Wsi, do cudnego miejsca, by gotować w jego oranżerii pod czujnym okiem Karola Okrasy. Wiele osób miało już wcześniejszą możliwość gotowania z szefem kuchni Lidla, ja niestety nie. Było to dla mnie o tyle ważne spotkanie, że to właśnie Karol Okrasa był jurorem w Blog Roku 2014 (wtedy też wygrałam nagrodę specjalną i moje blogowanie nabrało tempa).
Atmosfera, wystrój, zdobienia stołów, choiny z jabłkami były cudne i całość wprawiała nas w niesamowity nastrój. Idealnie do przygotowania świątecznych potraw.
Menu spotkania
A co przygotowaliśmy? Łapcie menu! A w foto relacji znajdziecie zdjęcia tych smakowitości! Dla mnie numerem jeden z pewnością była kapusta kiszona curry! O matko! Co za smak i odmiana od tradycyjnej kapusty podawanej na świąteczny stół.
- Dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka
- Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym
- Pasztet z królika na musie chrzanowo-jabłkowym z orzechami włoskimi
- Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
- Śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
- Tatar z kapia z jabłkiem i sosem szczawiowym
- Gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej
Ponieważ najbardziej zasmakowała mi kapusta z łososiem mam dla Was na nią przepis:
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kapusty z łososiem:
- 0,5 kg fileta z łososia bez skóry
- przyprawy do łososia: imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra
- 200 g kapusty kiszonej
- 2 szalotki
- 1 łyżka pasty curry
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 0,5 łyżeczki startego imbiru
- 1 łyżka miodu
- 1 limonka
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka masła
- 2 jabłka
- 50 ml śmietanki słodkiej 30%
- 1 łyżka posiekanej kolendry
- sól, pieprz i oliwa
Sposób przyrządzenia kapusty z łososiem:
- Cebulę szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie z masłem.
- Dodać pastę i proszek curry, krótko przesmażyć i wlać mleko kokosowe, śmietankę oraz starty imbir. Gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje.
- Doprawić miodem, sokiem oraz skórką starta z limonki.
- Kapuste kiszoną lekko przesiekać i dodać do sosu razem z posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko. Już nie gotować, odstawić.
- Łososia pokroić na równe kawałki, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić (przesmażyć bez tłuszczu) na suchej patelni. Odstawić do odpoczęcia i połamać na małe kawałki.
- Kapustę curry wyłożyć na półmisek a na wierzchu poukładać kawałki łososia.