Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą

Spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą

Co prawda Nasze Spotkanie z Lidlem i Karolem Okrasą odbyło się już spory czas temu, ale z nadmiaru obowiązków wrzucam relację dopiero teraz. Warto jednak poczytać o tym wydarzeniu i obejrzeć fotorelacje. Bo rzeczy które pichciłyśmy i widziałyśmy warte są tych 2 minut Waszej uwagi.

Spotkanie zaczęło się od niespodzianki

Mieliśmy okazję zwiedzić linię produkcyjną Jabłek Grójeckich. Cały proces od przyjazdu jabłek na halę, ich mycia, suszenia, przetrzymywania, pakowania i wyjazdu między innymi do Lidla. Nawet dostaliśmy pamiątkę w postaci właśnie tych owoców (idealnie do owsianki). Od teraz firma Rajpol nie ma dla nas tajemnic.

Gotowanie w Pałacu

Po oględzinach jednej z największej i najnowocześniejszej firmy Organizacji Producentów Owoców w Polsce było jeszcze pięknej. Przyjechaliśmy do Pałacu w Małej Wsi, do cudnego miejsca, by gotować w jego oranżerii pod czujnym okiem Karola Okrasy. Wiele osób miało już wcześniejszą możliwość gotowania z szefem kuchni Lidla, ja niestety nie. Było to dla mnie o tyle ważne spotkanie, że to właśnie Karol Okrasa był jurorem w Blog Roku 2014 (wtedy też wygrałam nagrodę specjalną i moje blogowanie nabrało tempa).

Atmosfera, wystrój, zdobienia stołów, choiny z jabłkami były cudne i całość wprawiała nas w niesamowity nastrój. Idealnie do przygotowania świątecznych potraw.

Menu spotkania

A co przygotowaliśmy? Łapcie menu! A w foto relacji znajdziecie zdjęcia tych smakowitości! Dla mnie numerem jeden z pewnością była kapusta kiszona curry! O matko! Co za smak i odmiana od tradycyjnej kapusty podawanej na świąteczny stół.

  • Dorsz pieczony w palonej skórce jabłkowej z salsą z jabłka
  • Pierogi z prażonym jabłkiem i kaszą jaglaną z sosem makowo-limonkowym
  • Pasztet z królika na musie chrzanowo-jabłkowym z orzechami włoskimi
  • Łosoś palony z kapustą kiszoną curry z jabłkiem
  • Śledzie marynowane w suszonych grzybach z salsą jabłkową
  • Tatar z kapia z jabłkiem i sosem szczawiowym
  • Gryczany crumble z sosem z trawy żubrowej

Ponieważ najbardziej zasmakowała mi kapusta z łososiem mam dla Was na nią przepis:

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia kapusty z łososiem:

  • 0,5 kg fileta z łososia bez skóry
  • przyprawy do łososia: imbir mielony, cynamon, curry, kardamon, papryka ostra
  • 200 g kapusty kiszonej
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka pasty curry
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 0,5 łyżeczki startego imbiru
  • 1 łyżka miodu
  • 1 limonka
  • 150 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 jabłka
  • 50 ml śmietanki słodkiej 30%
  • 1 łyżka posiekanej kolendry
  • sól, pieprz i oliwa

Sposób przyrządzenia kapusty z łososiem:

  1. Cebulę szalotkę posiekać drobno, zeszklić na oliwie z masłem.
  2. Dodać pastę i proszek curry, krótko przesmażyć i wlać mleko kokosowe, śmietankę oraz starty imbir. Gotować około 5 minut aż sos zgęstnieje.
  3. Doprawić miodem, sokiem oraz skórką starta z limonki.
  4. Kapuste kiszoną lekko przesiekać i dodać do sosu razem z posiekaną kolendrą. Doprawić do smaku solą i pieprzem a na koniec dodać pokrojone w kostkę jabłko. Już nie gotować, odstawić.
  5. Łososia pokroić na równe kawałki, obtoczyć z dwóch stron w przyprawach i delikatnie opalić (przesmażyć bez tłuszczu) na suchej patelni. Odstawić do odpoczęcia i połamać na małe kawałki.
  6. Kapustę curry wyłożyć na półmisek a na wierzchu poukładać kawałki łososia.


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz