Szukaj
  • Brak produktów w koszyku
Dziękuję Było Pyszne tofu z makaronem razowym

Tofu z makaronem ryżowym

Podobno bloger kulinarny nie powinien przyznawać się do takich rzeczy. I to jeszcze w dzisiejszych czasach i przy dzisiejszej modzie. To co napiszę jest całkowicie niemodne a wielu wegetarian zmrozi. Ale do odważnych świat należy, a ja cały czas się jakoś z nim mijałam. I w końcu się spotkaliśmy. To mój pierwszy raz z tofu. Kurtyna. Żałuję. Owszem. Tak, tak, mówiliście, że pyszne. „No ale jak to, TY nie jadłaś? NO WIESZ?!”. Jest świetne, choć w nieobrobionej postaci dla mnie bardzo nijakie. Ale ja postanowiłam zamarynować a potem podsmażyć. Do tego masa dodatków. Wyszło zaskakująco bosko i choć pewnie nic nie zastąpi mi kawałka mięska, to na pewno jest jego alternatywą. Zapraszam Was na tofu z makaronem ryżowym.

Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia tofu z makaronem ryżowym:

  • paczka tofu (u mnie 200 g)
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 cm imbiru
  • duży ząbek czosnku
  • sos sojowy (1/4 szklanki)
  • papryczka chilli
  • 2 łyżki soku z limonki
  • łyżka syropu klonowego
  • 2-3 łyżki rozdrobionych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • cebulka dymka (zielona część, 2 gałązki)
  • makaron ryżowy (u mnie około 100 g)
  • olej rzepakowy/ olej kokosowy/olej z orzeszków ziemnych

Sposób przyrządzenia tofu z makaronem ryżowym:

  1. Imbir drobno kroimy, tak samo postępujemy z czosnkiem. Oba składniki wrzucamy do miseczki. Dolewamy sosu sojowego, syropu klonowego, pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli, soku z limonki. Całość mieszamy.  Odstawiamy.
  2. Tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki z zalewą ostrożnie mieszamy i odstawiamy na pół godzinki do przejścia smaków.
  3. Marchewkę obieramy, robimy z niej makaron (ja go robię za pomocą obieraczki). Makaron sojowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
  4. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego lub kokosowego wykładamy zamarynowane tofu razem z zalewą, Smażymy na średnim ogniu delikatnie mieszając (około 5 minut). Dodajemy makaronu ryżowego, by przeszedł smakiem zalewy, oraz orzeszki ziemne.
  5. Wykładamy na talerz tofu, makaron ryżowy, makaron z marchewki. Posypujemy sezamem i pokrojonym drobno szczypiorkiem z cebulki.
Dziękuję Było Pyszne tofu z makaronem razowym


Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz