20 lutego 2017
Tofu z makaronem ryżowym
Podobno bloger kulinarny nie powinien przyznawać się do takich rzeczy. I to jeszcze w dzisiejszych czasach i przy dzisiejszej modzie. To co napiszę jest całkowicie niemodne a wielu wegetarian zmrozi. Ale do odważnych świat należy, a ja cały czas się jakoś z nim mijałam. I w końcu się spotkaliśmy. To mój pierwszy raz z tofu. Kurtyna. Żałuję. Owszem. Tak, tak, mówiliście, że pyszne. „No ale jak to, TY nie jadłaś? NO WIESZ?!”. Jest świetne, choć w nieobrobionej postaci dla mnie bardzo nijakie. Ale ja postanowiłam zamarynować a potem podsmażyć. Do tego masa dodatków. Wyszło zaskakująco bosko i choć pewnie nic nie zastąpi mi kawałka mięska, to na pewno jest jego alternatywą. Zapraszam Was na tofu z makaronem ryżowym.
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia tofu z makaronem ryżowym:
- paczka tofu (u mnie 200 g)
- 1 duża marchewka
- 2-3 cm imbiru
- duży ząbek czosnku
- sos sojowy (1/4 szklanki)
- papryczka chilli
- 2 łyżki soku z limonki
- łyżka syropu klonowego
- 2-3 łyżki rozdrobionych orzeszków ziemnych
- 1 łyżka czarnego sezamu
- cebulka dymka (zielona część, 2 gałązki)
- makaron ryżowy (u mnie około 100 g)
- olej rzepakowy/ olej kokosowy/olej z orzeszków ziemnych
Sposób przyrządzenia tofu z makaronem ryżowym:
- Imbir drobno kroimy, tak samo postępujemy z czosnkiem. Oba składniki wrzucamy do miseczki. Dolewamy sosu sojowego, syropu klonowego, pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli, soku z limonki. Całość mieszamy. Odstawiamy.
- Tofu kroimy w kostkę. Wrzucamy do miseczki z zalewą ostrożnie mieszamy i odstawiamy na pół godzinki do przejścia smaków.
- Marchewkę obieramy, robimy z niej makaron (ja go robię za pomocą obieraczki). Makaron sojowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju rzepakowego lub kokosowego wykładamy zamarynowane tofu razem z zalewą, Smażymy na średnim ogniu delikatnie mieszając (około 5 minut). Dodajemy makaronu ryżowego, by przeszedł smakiem zalewy, oraz orzeszki ziemne.
- Wykładamy na talerz tofu, makaron ryżowy, makaron z marchewki. Posypujemy sezamem i pokrojonym drobno szczypiorkiem z cebulki.
