WYTYCZNE ŻYWIENIOWE W PRZEDSZKOLACH
Jakie są wytyczne żywieniowe w przedszkolach? Wiedziałaś o ich istnieniu?
Wytyczne żywieniowe w przedszkolach są regulowane rozporządzenim Ministra Zdrowia, zapisane są w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, w rozporządzeniu z dnia 1 lipca 2016 roku. Wiem, że bardzo dużo rodziców boryka się ze sporymi odchyleniami od tych wytycznych, ale pamiętajcie, że są one obowiązkiem firm cateringowych dostarczających jedzenie do przedszkoli. W większych miastach, gdzie konkurencja jest dość spora poziom żywienia w przedszkolach jest naprawdę coraz lepszy. Najgorzej wypadają małe miasta, miasteczka, wsie gdzie zazwyczaj firma cateringowa jest jedna i często gotuje dla wszystkich to samo. Dla żłobka (który o zgrozo nie ma wytycznych ustawowych), dla przedszkola i szkół a czasem ten sam posiłek obiadowy ląduje w cateringu dla dorosłych.
MASZ PRAWO EGZEKWOWAĆ POPRAWĘ JADŁOSPISU W PRZEDSZKOLU
Jeśli widzicie znaczne nadużycia, za dużo słodyczy, za mało owoców i warzyw, za dużo smażonych potraw nie ma na co czekać. To chodzi o przyszłe zdrowie naszego młodego społeczeństwa. O zdrowie Twojego dziecka. Tygodniowy jadłospis powinien być urozmaicony : zawierać produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa i owoce, mleko, produkty mleczne, mięso, RYBY (tak, serio!), jaja, orzechy nasiona roślin strączkowych ((nie tylko fasola, ale ciecierzyca, soczewica), inne nasiona i tłuszcze.
Wymagania muszą być spełnione dla danej grupy wiekowej.
Jakie więc produkty są najodpowiedniejsze dla dzieci w wieku przedszkolnym?
- Produkty zbożowe: najlepiej pełnoziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe (płatki owsiane, jęczmienne, żytnie a nie czekoladowe kulki!) , makaron graham. To nie tylko źródło energii, ale dużej ilości witamin i składników mineralnych w przeciwieństwie do ich pszennych odpowiedników (bułek pszennych, płatki śniadaniowe smakowe przepełnione niepotrzebnym cukrem)
- Warzywa i owoce w każdym posiłku dziecka. W KAŻDYM.
- Mleko i produkty mleczne o rekomendowanej zawartości tłuszczu 2%
- Mięso- chude i wysokogatunkowe. Unikamy wieprzowiny i wołowiny.
- Ryby- najlepiej tłuste ryby morskie a nie „paluszki rybne”, pangi i tego typu historie
- Nasiona strączkowe- jako element diety lub jako zamiennik mięsa
- Tłuszcze- o wysokiej jakości, unikamy utwardzanych, smażelniczych, fast foodowych.
- Woda – źródlana i mineralna (unikamy tych o wysokim stopniu mineralizacji)
- Herbata roobois, herbaty owocowe, kakao (z prawdziwego kakao a nie mieszanki cukrowej), kawa zbożowa
CZEGO UNIKAĆ
Sól i cukier.
W JAKI SPOSÓB REGULOWANE JEST ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU?
Cytując ustawę, pkt 2.
2. Środki spożywcze, o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:
1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;
2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;
3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;
4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonej, przy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;
5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;
6) każdego dnia były podawane:
a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych, c) warzywa lub owoce w każdym posiłku,
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji;
7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców; 8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby
Moim zdaniem świetną pomocą w ocenie prawidłowego żywienia w przedszkolu jest tabelka dla rodziców do wypełnienia, którą stworzyła Katarzyna Wolnicka, Anna Taraszewska w rekomendacjach dla realizatorów żywienia. Patrzcie same:
Myślę, że temat jest na tyle ciekawy, że do niego jeszcze wrócę, choćby w kontekście potrzeb żywieniowych przedszkolaków.
Jolanta
Witam ,INTERESUJE MNIE KWESTIA ILOSCI TYCH POSILKÓW .NP ILE SZT PIEROGÓW Z SEREM DZIECKO 6LETNIE POWINNO DOSTAC ? ZALEZY MI NA GRAMACH LUB PODANEJ ILOSCI.POZDRAWIAM
Karolina Osica
Witam 🙂 nie ma wytycznych ile sztuk np pałek z kurczaka, pierogów, ile kawałków ogórka ma dostać. Jedyne wytyczne dotyczą kaloryczności posiłków w danym wieku.
Anna
Jaka porcje miesa powinno otrzymac dziecko w przedszkolu ,mowa o gramach.Z tego co ja wiem to 100 gramow
Małgorzata
Dzień dobry.Jestem po kontroli sanepidu i zwrócił mi uwagę że brakuje mi drugiej porcji mleka w żywieniu w przedszkolu przy trzech posiłkach.Prosze odpowiedź