Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

WYTYCZNE ŻYWIENIOWE W PRZEDSZKOLACH

Jakie są wytyczne żywieniowe w przedszkolach? Wiedziałaś o ich istnieniu?

Wytyczne żywieniowe w przedszkolach są regulowane rozporządzenim Ministra Zdrowia, zapisane są w Dzienniku Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, w rozporządzeniu z dnia 1 lipca 2016 roku. Wiem, że bardzo dużo rodziców boryka się ze sporymi odchyleniami od tych wytycznych, ale pamiętajcie, że są one obowiązkiem firm cateringowych dostarczających jedzenie do przedszkoli. W większych miastach, gdzie konkurencja jest dość spora poziom żywienia w przedszkolach jest naprawdę coraz lepszy. Najgorzej wypadają małe miasta, miasteczka, wsie gdzie zazwyczaj firma cateringowa jest jedna i często gotuje dla wszystkich to samo. Dla żłobka (który o zgrozo nie ma wytycznych ustawowych), dla przedszkola i szkół a czasem ten sam posiłek obiadowy ląduje w cateringu dla dorosłych.

MASZ PRAWO EGZEKWOWAĆ POPRAWĘ JADŁOSPISU W PRZEDSZKOLU

Jeśli widzicie znaczne nadużycia, za dużo słodyczy, za mało owoców i warzyw, za dużo smażonych potraw nie ma na co czekać. To chodzi o przyszłe zdrowie naszego młodego społeczeństwa. O zdrowie Twojego dziecka. Tygodniowy jadłospis powinien być urozmaicony : zawierać produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa i owoce, mleko, produkty mleczne, mięso, RYBY (tak, serio!), jaja, orzechy nasiona roślin strączkowych ((nie tylko fasola, ale ciecierzyca, soczewica), inne nasiona i tłuszcze.

Wymagania muszą być spełnione dla danej grupy wiekowej.

Jakie więc produkty są najodpowiedniejsze dla dzieci w wieku przedszkolnym?

  • Produkty zbożowe: najlepiej pełnoziarniste kasze, pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe (płatki owsiane, jęczmienne, żytnie a nie czekoladowe kulki!) , makaron graham. To nie tylko źródło energii, ale dużej ilości witamin i składników mineralnych w przeciwieństwie do ich pszennych odpowiedników (bułek pszennych, płatki śniadaniowe smakowe przepełnione niepotrzebnym cukrem)
  • Warzywa i owoce w każdym posiłku dziecka. W KAŻDYM.
  • Mleko i produkty mleczne o rekomendowanej zawartości tłuszczu 2%
  • Mięso- chude i wysokogatunkowe. Unikamy wieprzowiny i wołowiny.
  • Ryby- najlepiej tłuste ryby morskie a nie „paluszki rybne”, pangi i tego typu historie
  • Nasiona strączkowe- jako element diety lub jako zamiennik mięsa
  • Tłuszcze- o wysokiej jakości, unikamy utwardzanych, smażelniczych, fast foodowych.
  • Woda – źródlana i mineralna (unikamy tych o wysokim stopniu mineralizacji)
  • Herbata roobois, herbaty owocowe, kakao (z prawdziwego kakao a nie mieszanki cukrowej), kawa zbożowa

CZEGO UNIKAĆ

Sól i cukier.

W JAKI SPOSÓB REGULOWANE JEST ŻYWIENIE W PRZEDSZKOLU?

Cytując ustawę, pkt 2.

2. Środki spożywcze, o których mowa w ust. 1, dobiera się w taki sposób, aby:

1) na całodzienne żywienie składały się środki spożywcze pochodzące z różnych grup środków spożywczych;

2) posiłki (śniadanie, obiad, kolacja) zawierały produkty z następujących grup środków spożywczych: produkty zbożowe lub ziemniaki, warzywa lub owoce, mleko lub produkty mleczne, mięso, ryby, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych i inne nasiona oraz tłuszcze;

3) zupy, sosy oraz potrawy sporządzane były z naturalnych składników, bez użycia koncentratów spożywczych, z wyłączeniem koncentratów z naturalnych składników;

4) od poniedziałku do piątku były podawane nie więcej niż dwie porcje potrawy smażonejprzy czym do smażenia jest używany olej roślinny rafinowany o zawartości kwasów jednonienasyconych powyżej 50% i zawartości kwasów wielonienasyconych poniżej 40%;

5) napoje przygotowywane na miejscu zawierały nie więcej niż 10 g cukrów w 250 ml produktu gotowego do spożycia;

6) każdego dnia były podawane:

a) co najmniej dwie porcje mleka lub produktów mlecznych,
b) co najmniej jedna porcja z grupy mięso, jaja, orzechy, nasiona roślin strączkowych,  c) warzywa lub owoce w każdym posiłku,
d) co najmniej jedna porcja produktów zbożowych w śniadaniu, obiedzie oraz kolacji;

7) w żywieniu całodziennym było podawane przynajmniej pięć porcji warzyw lub owoców;  8) co najmniej raz w tygodniu była podawana porcja ryby

Moim zdaniem świetną pomocą w ocenie prawidłowego żywienia w przedszkolu jest tabelka dla rodziców do wypełnienia, którą stworzyła Katarzyna Wolnicka, Anna Taraszewska w rekomendacjach dla realizatorów żywienia. Patrzcie same:

Myślę, że temat jest na tyle ciekawy, że do niego jeszcze wrócę, choćby w kontekście potrzeb żywieniowych przedszkolaków.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz