2 maja 2017
Twarożek z rzodkiewką i bazylią
Chciałam Wam po prostu pokazać, że można inaczej. Że nie trzeba dawać masy śmietany, szczypiorku. Że można dodać pesto. Powstaje pyszne danie. Oczywiście nie neguje tradycyjnego twarożku na śniadanie, ale pokazuję alternatywę. Twarożek z rzodkiewką i bazylią z dodatkiem jogurtu naturalnego uwielbiam bardzo i kojarzy mi się ze spokojnymi, leniwymi śniadaniami. Bazylia tak cudnie łączy się ze smakiem twarożku, że odkąd spróbowałam tego połączenia, do twarożku dodaję ją już nałogowo. Idąc o krok dalej polecam Wam też pomieszać twaróg z bazyliowym pesto. Będzie smakowało!
Przygotuj składniki potrzebne do zrobienia twarożku z rzodkiewką i bazylią:
- 150 g sera białego
- kilka rzodkiewek
- 50 ml jogurtu naturalny
- kilka listków bazylii do ozdoby
- bazyliowe pesto (dwie garście liści bazylii, garstka orzechów nerkowca, sól, pieprz, 4 łyżki oliwy z oliwek, pół ząbka czosnku)
Sposób przyrządzenia twarożku z rzodkiewką i bazylią:
- Wszystkie składniki na pesto mieszamy w dobrym blednerze do uzyskania jednolitej masy.
- Ser mieszamy dokładnie z jogurtem naturalnym. Lekko solimy i pieprzymy. Nie za dużo, bo pesto tez jest doprawione.
- Rzodkiewkę kroimy na cienkie plasterki.
- Kolejność mieszania, wkładania wszystkich składników dowolna. Ja zazwyczaj pesto daję na sam spód, potem twarożek, na wierzch kładę rzodkiewki i listki bazylii. Ale jeśli wolicie możecie przemieszać wszystko.
Prosto, smacznie, choć ciut inaczej.
Zapraszam Was też po inne śniadaniowe przepisy TUTAJ.