Szukaj
  • Brak produktów w koszyku

FreeWOLNA Kawa Bezkofeinowa jakości speciality

Klika miesięcy rozważań, starań i mamy to! Specjalnie na Dzień Mamy do rodziny PYSZNYCH KAW dołączyła bezkofeinowa No 3. FreeWOLNA. Jestem dumna z tego, że wszystkie moje kawy są jakości speciality.

CO TO ZNACZY SPECIALITY?

To najwyższej jakości kawa jaka jest dostępna na rynku, klasyfikowana przez tak zwanych sędziów sensorycznych. Sędziowie ci nazywani są profesjonalnie Q graderami i kiperami. Oceniają jakość zielonego (surowego ziarna). Sprawdzają próbki kawy – nie może zawierać zanieczyszczeń, ciał obcych. kawa jakości specialty nie może mieć zgniłych ziaren, nadpsutych, niedojrzałych, nadgryzionych, sfermentowanych… a nawet mocno popękanych. Sprawdzany jest kolor i zapach ziaren. Powyżej opisane wady wykluczają kawę z bycia kawą jakości specialty. Nasuwa się więc nieco niepokojące pytanie… jeśli nie pijesz kawy jakości specialty, czy wiesz jaką kawę pijesz? Tu poczytasz na ten temat.

FREEWOLNA KAWA BEZKOFEINOWA

Mamy trzy metody dekofeinizacji ziaren kawy : tradycyjna, chemiczna i gazowa. Najbardziej naturalną jest tradycyjna – na takim pozbawieniu ziaren kofeiny mi zależało i się udało. Proces dekofeinizacji FreeWOLNEJ Pysznej Kawy No. 3 nazywany jest Mountain Water Decaf. Dekofeinizacji tą metodą podlegają uprawy kawy tylko organiczne! Na czym polega? Przeczytaj, bo to piękna opowieść…

DAWNO, DAWNO TEMU…

Gdzieś wysoko w górach w odległym Meksyku istnieje lodowiec- a w zasadzie słynny staro-wulkan, będący najwyższym szczytem Meksyku – Pico the Orizaba – czyli w tłumaczeniu „Szczyt nad Grającą Wodą”. Szczyt ten jest przykryty białą czapą lodowca, który pokrywa go już od wysokości 4000 m w górę, aż do wierzchołka umiejscowionego 5636 metrów n.p.m. i góruje nad Parkiem Narodowym Przełomu Rio Blanco. Stąd uzyskujemy krystalicznie czystą wodę, którą przepłukuje się zielone jeszcze ziarna kawy od lokalnych, bardzo małych plantacji kawy w regionie Chiapas. Plantacje z tego regionu są organiczne, cała praca rolników odbywa się ręcznie, rocznie uzyskują oni około 10-15 worków ziaren kawy. Po zbiorach kawa jest oceniana, przechodzi bardzo surowe testy – tylko 15 ziaren na 300 g kawy może być uszkodzonych (np. pękniętych). Taka piękna historia musi nieść za sobą jakość i smak. Uważam, że dobrze jest znać historię kawy, którą się pije! Mnie historia tej kawy tak mocno chwyciła za serce, że wiedziałam, że musi dołączyć do PYSZNYCH, kawowych szeregów.

TROCHĘ DANYCH

Ale oprócz prawdziwie czułych historii chcę przedstawić fakty dotyczące procesu dekofeinizacji FreeWOLNEJ kawy. Upraszczając wypunktuje Wam czynności jakie są wykonywane.

  • zbiór kawy
  • analiza ziaren kawy (surowe ocenianie)
  • analiza wody z lodowca (każda próbka oceniana)
  • analiza chemicznej kawy w celu określenia optymalnych warunków dekofeinizacji ziaren kawy przez wysyconą związkami wodę
  • wypłukanie kofeiny przy jednoczesnym zachowaniu związków zawartych w kawie (wypłukanie 99,9 % kofeiny z ziaren)
  • suszenie ziaren
  • polerowanie ziaren
  • testy kawy

DLA KOGO JEST TA KAWA?

Dla osób, które kochają kawę i jej smak, chcą jeść i pić świadomie ( tu znów odsyłam do mojego wpisu o tym „Jakiej jakości kawę pijesz?” . Dla tych wszystkich, którzy piją sporo kawy i chcą zmniejszyć ilość spożywanej kofeiny. Dla kobiet w ciąży i mam karmiących (mamy tutaj pewne ograniczenia w spożyciu kofeiny), dla osób borykających się z nadciśnieniem.

NUTY SMAKOWE i PRZEZNACZENIE

Niezwykle ciekawa kompozycja o profilu sensorycznym: żółtej śliwki, toffi, nerkowca.

Niekwaśna, przyjemnie słodka kawa z przeznaczeniem do ekspresu ciśnieniowego, kawiarki oraz metod alternatywnych typu drip, chemex.

CERTYFIKATY

Poniżej mam dla Was grafiki ze strony producenta InterAmerican Coffee. Oprócz schematu procesu dekofeinizacji chciałam Wam pokazać, że oprócz przekazania w Wasze ręce najwyższej jakości kawy z piękną historią daję Wam pewność, że cały proces tworzenia jej był zrównoważony, z poszanowaniem plantatorów, choćby poprzez certyfikat FairTrade, koncząc na licznych certyfikatach organicznych.



Jeśli podobał Ci się ten wpis, szukasz podobnych treści zapisz się do newslettera!
Otrzymasz dostęp do publikacji na temat żywienia dzieci, darmowych przepisów, wyzwań.

Zapisując się do newslettera wyrażasz zgodę na przetwarzanie danych osobowych zgodnie z Polityka prywatności i informacje RODO

Proszę czekać, trwa zapisywanie....

Dziękuję za zapis!

Zostaw komentarz