Placki owsiane

Placki owsiane chodziły za mną odkąd koleżanka przyniosła takowe do pracy. Podjadałam wtedy kilka, jeden za drugim, Były obłędnie pyszne. Oczywiście spytałam o przepis, ale zapamiętałam tylko trochę, więc w domku odtworzyłam po swojemu i stworzyłam własne proporcje. Przede wszystkim zabrałam się za nie, bo w koszyczku z owocami leżał piegusowaty jegomość niegdyś zielono- żółty (a takie lubię najbardziej). Ale że o nim zapomniałam, to mu się spiegusiało. Taki totalnie dojrzały banan idealnie nadaje się do placów owsianych.

Składniki:

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • 1 dojrzały banan
  • 2 jajka
  • garść płatków migdałów
  • łyżeczka miodu
  • olej kokosowy
  • opcjonalnie: cynamon

Sposób przyrządzenia:

Płatki owsiane i migdały mielimy. Dodajemy do nich banana, jajka, miód oraz cynamon. wszystko miksujemy na gładką masę. Jest dość gęsta. Smażymy placki nakładając ciasto na rozgrzaną patelnię na oleju kokosowym około 1-1,5 minuty z każdej strony.

Placki owsiane możecie podawać z jogurtem naturalnym, syropem klonowym czy owocami. Smakują cudnie.

2016-09-06_22-00-48

2016-09-06_21-55-33

2016-09-06_22-02-38